Hoe werkt Actieve Parkeerhulp precies?

Vaartland.nl Melissa
26 november 2019

Door Melissa

Heb je wel eens moeite om je auto op een krappe parkeerplek te krijgen? Met actieve parkeerhulp wordt fileparkeren of achteruit inparkeren een stuk makkelijker. Hoe werkt het? We vertellen het je in deze blog, of bekijk de video hieronder!

Onder actieve parkeerhulp worden systemen verstaan die de bestuurder van de auto actief helpen of zelfs vervangen bij het parkeren van de auto. Dit kan op verschillende manieren. De auto kan voorzien zijn van parkeersensoren, een achteruitrijcamera of een systeem dat het stuurwiel kan bedienen bij het parkeren van de auto. We zullen elk van de hiervoor genoemde opties toelichten.

Parkeren met behulp van parkeersensoren

Parkeersensoren zijn de simpelste vorm van actieve parkeerhulp. Parkeersensoren kunnen achterin en/of voor in de auto zitten. Bij veel moderne auto’s zijn er al standaard parkeersensoren aanwezig maar je kan er ook voor kiezen om parkeersensoren achteraf in te laten bouwen. De meest simpele parkeersensoren geven alleen een akoestisch signaal wanneer je een object nadert bij het inparkeren. Dit akoestische signaal klinkt steeds sneller wanneer je dichterbij het object komt. Wanneer je het object echt bijna dreigt te raken klinkt er een constant geluid. Dit is dus het signaal dat je niet verder kan, dit is de simpelste vorm van parkeerhulp.
Er zijn ook parkeersensoren die gebruik maken van een geluidssignaal en een display. Het display geeft dan bijvoorbeeld aan hoeveel afstand er nog zit tussen je auto en het naderende object. Of de vrije ruimte wordt opgedeeld in zones van groen naar oranje naar rood. Groen betekent dan dat er nog ruim voldoende ruimte is. Rood betekent dat je bijna tegen een object aan komt.

actieve parkeerhulp blog

Parkeren met behulp van een achteruitrijcamera

Naast parkeersensoren zijn er nog andere vormen van parkeerhulp. Sommige auto’s uitgerust met een achteruitrijcamera. Deze achteruitrijcamera kan je ook achteraf laten inbouwen wanneer je auto hier nog niet over beschikt. Met een achteruitrijcamera kan je op een los display of het scherm van je auto precies zien wat er achter je gebeurt zonder ook echt daadwerkelijk achterom te kijken. Zo kan je makkelijker achteruit inparkeren. Sommige achteruitrijcamera’s geven op het display ook richtingslijnen aan. Zo kan je zien welke kant de achterkant van je auto op gaat wanneer je het stuur in deze positie houdt. Draai je het stuur, dan bewegen de richtingslijnen mee. Op deze manier wordt inparkeren al een stuk makkelijker. Bij sommige auto’s werkt de achteruitrijcamera samen met de parkeersensoren zodat je kan zien én horen wanneer je te dicht bij een stilstaand object komt.

 

 
 
 
 
 

Gemakkelijk parkeren met Active Park Assist

Tegenwoordig zijn er auto’s te krijgen die beschikken over een Active Park Assist (actieve parkeerhulp) systeem. Dit systeem zoekt en vindt geschikte parkeerplekken dankzij ultrasone sensoren wanneer je 30 kilometer per uur of zachter rijdt. Deze sensoren detecteren een parkeerplek die groot genoeg is voor jouw auto en geven jou vervolgens een signaal. Wanneer jij hier wilt parkeren schakel je de auto in zijn achterruit en druk je op “OK”. Het systeem gebruikt de sensoren vervolgens om je auto in deze parkeerplek te krijgen. Het enige wat jij hoeft te doen is het gas en het rempedaal te bedienen en de auto stuurt zichzelf in de parkeerplek, super handig! Mocht het nodig zijn om de auto tijdens de parkeermanoeuvre toch weer een stukje vooruit te rijden dan geeft het systeem dit aan.

Ook voor het uit parkeren kan de Active Park Assist helpen. Het systeem detecteert of er voldoende ruimte aan de achterkant is en rijdt je auto vervolgens uit de parkeerplek. Op deze manier hoef je nooit meer te twijfelen of je auto op een krap plekje past. En is het een krap plekje? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat je schade rijdt. Het Active Park Systeem doet (bijna) al het werk.

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl