Contact met Vaartland.nl

 

Autoverzekering meer dan 70% duurder voor jongeren!

Vaartland.nl Gert Jan
27 december 2023

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Dat het verzekeren van een auto voor jonge, beginnende bestuurders een kostbare zaak is, is geen nieuws. Maar nu hebben we dankzij Independer wat meer inzicht in hoeveel meer deze groep daadwerkelijk betaalt. Het blijkt dat autobezitters onder de 24 jaar aanzienlijk meer neerleggen voor een autoverzekering dan oudere bestuurders

 

Jaarpremie

Independer, vaak het eerste aanspreekpunt voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, toont aan dat de gemiddelde jaarpremie in november 2023 neerkwam op €1.010, ofwel zo'n €84 per maand. Dat is al een flink bedrag, maar voor jongeren tussen 18 en 24 jaar oud ziet het plaatje er nog grimmiger uit. Zij kregen te maken met een gemiddelde premie van maar liefst €1.718, wat neerkomt op €143 per maand – 70% meer dan het gemiddelde.

Hoewel Independer dit niet expliciet aangeeft, lijkt het aannemelijk dat jongeren voor dit hogere bedrag relatief minder waar voor hun geld krijgen. Deze leeftijdsgroep heeft meestal niet het grootste budget en zal vaker kiezen voor een basis WA-verzekering voor een oudere auto, in plaats van een allriskdekking voor een gloednieuwe wagen.

 

Schade

 

Leeftijd

De leeftijd van 24 jaar is niet willekeurig gekozen in deze analyse. Voor verzekeraars vormt deze leeftijd een soort magische drempel. Dit heeft te maken met het risico op schade, dat na je 24e aanzienlijk lijkt af te nemen. Een onderzoek van AutoWeek, hoewel kort en niet bijzonder diepgaand, ondersteunt dit. Hierbij werd een Toyota Aygo en een fictieve persoon voorgelegd aan de berekeningstools van Independer. Voor een 18-jarige kwam de premie uit op minimaal €114,37 per maand, voor een 23-jarige €70,46, en voor iemand van 25 jaar daalde het maandbedrag naar slechts €44,83.

 

Conclusie

Deze cijfers onderstrepen een duidelijk patroon in de autoverzekeringswereld: jongeren betalen aanzienlijk meer, vaak voor minder uitgebreide dekkingen, simpelweg vanwege hun leeftijd en ervaring. Dit legt een extra financiële last op de schouders van jonge bestuurders, die vaak al te maken hebben met beperkte budgetten en de kosten van het behalen van hun rijbewijs. De hoop is dat naarmate ze ouder worden en meer rijervaring opdoen, de verzekeringspremies aangenamer worden. Tot die tijd is het voor jonge automobilisten een kwestie van slim shoppen, zowel voor auto's als voor verzekeringen, om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Met de kennis van deze statistieken kunnen ze beter geïnformeerde keuzes maken en zich voorbereiden op de financiële verplichtingen die het bezit van een auto met zich meebrengt.

 
 
 
 
 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl