Contact met Vaartland.nl

 

Een waarschuwingslampje op je dashboard?

Vaartland.nl Jelle
5 september 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Er brand een lampje op je dashboard, wat nu?

De schrik van elke automobilist: het waarschuwingslampje op je dashboard. Zeker wanneer je auto niet uitgerust is met een beeldscherm in je instrumentencluster die je eenvoudig verteld wat de waarschuwing inhoud.

Het instructieboekje van je auto biedt een compleet overzicht van alle mogelijke dashboard lampjes en storingen die voor kunnen komen en welk lampje daarmee correspondeert.

Maar heb je geen tijd om deze lijst door te nemen? Lees dan nu deze blog om achter de betekenissen van alle waarschuwingslampjes te komen!

Lampjes dashboard: Doorrijden of stoppen? (oranje lampje auto)

Belangrijk is dat je eerst kijkt hoe erg het probleem is voor dat je zoekt wat de betekenis is. Hiervoor zijn er 5 verschillende kleuren lampjes te vinden op je instrumentencluster:

Groen: Geeft aan dat een bepaalde functie naar behoren werkt, er is niks aan de hand. Ja, er zijn dus ook lampjes voor wanneer het goed zoals een indicatie van de ecostand van je motor.

Wit/blauw: Hiermee worden aanbevelingen of aanwijzingen gedaan. Bijvoorbeeld dat het groot licht aan staat. Je hoeft dus niet te stoppen.

Geel/oranje: Er moet een onderdeel gecontroleerd worden. Je kan doorrijden maar wel in een zo kort mogelijke route naar een garage. Rij voorzichtig op een aangepast snelheid. Het kan goed dat het onderdeel nog niet kapot is maar dat dit wel elk moment kan gebeuren.

Rood: Er is iets goed mis en je kunt niet meer verder rijden. Zet je auto naast de weg bij voorkeur op de vluchtstrook. Bel de wegenwacht of dergelijke hulpservice en laat hen bepalen wat de volgende stap is.

Neem risico’s serieus

Met gele waarschuwingslampjes zou je misschien overwegen om hier nog een tijdje mee door te rijden. Doe dit niet, dit is niet alleen gevaarlijk maar kost je waarschijnlijk ook nog onnodig veel geld.

Het onderdeel wat faalt werkt mogelijk nog en kan gerepareerd worden. Dit is altijd goedkoper dan het moeten vervangen wanneer je er te lang mee bent doorgereden. Blijf je bijvoorbeeld doorrijden met te weinig olie of koelvloeistof, dan kan hierdoor de complete motor vastlopen.

 
 
 
 
 

Dashboard lampjes betekenis (rijden veel mensen door?)

Voor alle betekenissen van waarschuwingslampjes op het dashboard, lees dan nu deze blog!

Veel van deze problemen kunnen voorkomen worden door regelmatig onderhoud. Bespaar hier dus niet op. Zo gaat je auto langer mee en hoeven mogelijke dure reparaties niet uitgevoerd te worden.

Veel automobilisten rijden door wanneer er waarschuwingslampjes op het dashboard branden, ondanks de mogelijke risico's. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 30% en 40% van de bestuurders vaak waarschuwingslampjes negeert. Dit gedrag hangt af van het type lampje en de ernst van de waarschuwing.

Zo nemen mensen een brandend oliedruklampje of een controlelampje van de motor vaak serieuzer, terwijl een lampje voor bijvoorbeeld de bandenspanning vaker wordt genegeerd.

Veel bestuurders blijven rijden omdat ze denken dat het probleem klein is of omdat ze niet goed weten wat de gevolgen kunnen zijn. Dit kan echter leiden tot gevaarlijke situaties of verdere schade aan het voertuig, waardoor het belangrijk is om altijd actie te ondernemen bij brandende waarschuwingslampjes.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl