Contact met Vaartland.nl

 

Een waarschuwingslampje op je dashboard? Lees wat je moet doen!

Vaartland.nl Jelle
15 oktober 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Er brand een lampje op je dashboard, wat nu?

De schrik van elke automobilist: het waarschuwingslampje op je dashboard. Zeker wanneer je auto niet uitgerust is met een beeldscherm in je instrumentencluster die je eenvoudig verteld wat de waarschuwing inhoud. Het instructieboekje van je auto biedt een compleet overzicht van alle mogelijke dashboard lampjes en storingen die voor kunnen komen en welk lampje daarmee correspondeert. Maar heb je geen tijd om deze lijst door te nemen? Lees dan vooral verder want we hebben de belangrijkste voor je opgesomd.

Lampjes dashboard: Doorrijden of stoppen?

Belangrijk is dat je eerst kijkt hoe erg het probleem is voor dat je zoekt wat de betekenis is. Hiervoor zijn er 5 verschillende kleuren lampjes te vinden op je instrumentencluster:

Groen: Geeft aan dat een bepaalde functie naar behoren werkt, er is niks aan de hand. Ja, er zijn dus ook lampjes voor wanneer het goed zoals een indicatie van de ecostand van je motor.

Wit/blauw: Hiermee worden aanbevelingen of aanwijzingen gedaan. Bijvoorbeeld dat het groot licht aan staat. Je hoeft dus niet te stoppen.

Geel/oranje: Er moet een onderdeel gecontroleerd worden. Je kan doorrijden maar wel in een zo kort mogelijke route naar een garage. Rij voorzichtig op een aangepast snelheid. Het kan goed dat het onderdeel nog niet kapot is maar dat dit wel elk moment kan gebeuren.

Rood: Er is iets goed mis en je kunt niet meer verder rijden. Zet je auto naast de weg bij voorkeur op de vluchtstrook. Bel de wegenwacht of dergelijke hulpservice en laat hen bepalen wat de volgende stap is.

Neem risico’s serieus

Met gele waarschuwingslampjes zou je misschien overwegen om hier nog een tijdje mee door te rijden. Doe dit niet, dit is niet alleen gevaarlijk maar kost je waarschijnlijk ook nog onnodig veel geld. Het onderdeel wat faalt werkt mogelijk nog en kan gerepareerd worden. Dit is altijd goedkoper dan het moeten vervangen wanneer je er te lang mee bent doorgereden. Blijf je bijvoorbeeld doorrijden met te weinig olie of koelvloeistof, dan kan hierdoor de complete motor vastlopen.

 
 
 
 
 

Dashboard lampjes betekenis

Lampje

Betekenis

Remmen

dashboard lampje waarschuwing

Er is iets mis met de remmen van de auto

Dit kan beteken dat er te weinig remvloeistof, slijtage van de remblokken of een probleem met het antiblokkeersysteem (ABS) is. In sommige gevallen is voor een ABS storing een apart lampje.

Bandenspanning

dashboard lampje bandenspanning

De banden zijn lek of leeg

Auto’s die zijn uitgerust met een controlesysteem voor de bandenspanning kunnen herkennen of de banden leeg of kapot zijn. Auto’s die gemaakt zijn vanaf 2014 zijn hier verplicht mee uitgerust. Zet in dit geval de auto naast de weg en controleer of deze inderdaad lek is. Wissel in dat geval de banden of bel een hulpservice zoals de wegenwacht. Doe dit altijd op een veilig plek.

Motoroliedruk

dashboard lampje motor olie

Het oliepeil of de oliedruk is te laag

Dit kan potentieel zeer schadelijk zijn voor de auto. De olie in de motor houd alle onderdelen gesmeerd. Wanneer deze droog komen te staan kan een motor vastlopen of in een zeer korte tijd erg warm worden waardoor onderdelen kapot gaan.

Motor management

dashboard lampje motor

Er is een storing in de werking van de motor

Dashboard lampjes motor wordt vaak online gezocht. In veel gevallen gaat het hierbij om kapotte elektronica. Andere mogelijkheden zijn een kapotte ontsteking of brandstofinspuiting. Dit lampje kan ook knipperen, in dit geval is er zelfs een ernstig probleem. Zet dan ook altijd de auto gelijk aan de kant van de weg. 

Koelvloeistof

dashboard lampje temperatuur

De motor is te warm

Het beste kun je de auto naast de weg zetten en rustig laten koelen. De motor is op dit moment al zo warm dat hij schade kan oplopen. Dit kan komen door een tekort aan koelvloeistof of door langdurig stilstaan met een lopende motor. Let op: controleer de koelvloeistof pas als de motor afgekoeld is. De koelvloeistof kan zo warm zijn dat het zorgt voor extreem warme stoom. Het beste kun je dan ook hulp inschakelen van een hulpservice zoals de wegenwacht.

Airbag

dashboard lampje airbag

Één of meerdere airbags of gordelspanners functioneren niet meer

Dit kan potentieel heel gevaarlijk zijn omdat het vaak niet goed zichtbaar is hoeveel airbags werken. Je kunt hiermee doorrijden maar met mogelijk ernstig letsel bij een aanrijding. Ga hiermee dan ook zo snel mogelijk naar een garage. Uitzondering is als deze bewust is uitgezet vanwege een kinderzitje.

Accu storing

dashboard lampje accu

De accu of de dynamo levert te weinig stroom

Als dit lampje na het starten van de auto niet verdwijnt is er iets mis en kan de auto de volgende keer niet of slecht starten. Het beste is dan ook zo snel mogelijk naar een garage te gaan. Vaak verschijnt dit waarschuwingslampje als de auto al problemen heeft met starten of al niet meer kan starten.

ESC/ASR

dashboard lampje ESP

De auto verliest grip en mogelijk controle over de wielen

Dit waarschuwingslampje kan knipperen of constant branden. Als het knippert, probeert de auto grip te behouden op oppervlaktes met weinig grip zoals sneeuw of ijs. Dit kan door vermogen terug te nemen of individuele wielen te remmen. Rij in dit geval extra voorzichtig en minder je snelheid. Brand het lampje constant, dan ondervindt het storing en kan het zijn dat de auto slecht bestuurbaar is. Rij hiermee dan ook zo snel mogelijk naar een garage.

ABS

dashboard lampje ABS

Het ABS ( anti-blokeersysteem ) is gestopt met werken

Dit kan betekenen dat bij hard remmen de auto slecht te controleren is en ongecontroleerd kan gaan slippen. Dit gaat vaak samen met het falen van de ESC/ASR. Bezoek zo snel mogelijk een garage en rijd extra voorzichtig. Hou rekening met grotere remafstand.

Stuurbekrachtiging

Dashboard lampje stuurbekrachtiging

De stuurbekrachtiging faalt en de besturing wordt zwaar

Sommige oudere auto’s hebben geen stuurbekrachtiging en zijn prima te rijden op die manier. Maar wanneer een auto wel stuurbekrachtiging heeft en dit faalt kan het zelfs nog veel zwaarder aanvoelen om te sturen. Het maakt snel reageren op verkeerssituaties moeilijk en het beste is dan ook zo snel mogelijk bij een garage langs te gaan.

Roetfilter

dashboard lampje roetfilter

Het roetfilter is verstopt of werkt verminderd

Het gaat hierbij vaak om een dieselauto welke is uitgerust met een roetfilter om uitstoot te verminderen. Dit wordt vaak door de auto zelf “schoongemaakt”. Als dit fout gaat, raakt de filter verstopt en voldoet deze niet meer aan de milieueisen. In het ergste geval met schade voor de motor als gevolg. Ga hiermee ook zo snel mogelijk bij een garage langs. Veel van deze problemen kunnen voorkomen worden door regelmatig onderhoud. Bespaar hier dus niet op. Zo gaat je auto langer mee en hoeven mogelijke dure reparaties niet uitgevoerd te worden.

Veel van deze problemen kunnen voorkomen worden door regelmatig onderhoud. Bespaar hier dus niet op. Zo gaat je auto langer mee en hoeven mogelijke dure reparaties niet uitgevoerd te worden.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl