Contact met Vaartland.nl

 

Een rijbewijs verlengen, hoe doe je dat?

Vaartland.nl Jelle
31 mei 2022

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Autorijden, we doen het bijna allemaal. Maar je hebt vast wel eens de verloopdatum op je rijbewijs zien staan. Voór die datum is het tijd om je rijbewijs te verlengen.

Je rijbewijs verlengen voor vervaldatum is belangrijk om boetes te voorkomen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Lees dit Vaartland.nl blogartikel door om meer te weten te komen!

Wanneer rijbewijs verlengen

Hoelang je rijbewijs geldig is, is afhankelijk van je leeftijd. Deze moet in principe bij 75- ers na 10 jaar verlengd worden. Deze datum is zichtbaar op je rijbewijs.

In de periode van 1 februari tot en met 30 november waren alle rijbewijzen 9 maanden langer geldig. Dit is vanwege het coronavirus. Voor 75-plussers zit dit anders in elkaar. In principe is hun rijbewijs maar 5 jaar geldig.
Ook moet deze groep aan een aantal extra eisen voldoen. Rijbewijs verlengen 75 jaar heeft extra voorwaarden. Dit zijn:

- Invullen gezondheidsverklaring
- Langsgaan bij een keuringsarts
-CBR goedkeuring

Wanneer je aan deze eisen voldoet kun je ook als 75-plusser je rijbewijs verlengen. Hiervoor kan je terecht in je eigen gemeente. Kijk per gemeente of je hiervoor een afspraak moet maken.

Let er wel op dat deze extra voorwaarden het verlengen lastiger en duurder kunnen maken. Ook kan een bezoek aan een keuringsarts wat tijd in beslag nemen. Door onderzoeken naar bijvoorbeeld de werkzaamheid van de ogen kan dit tijd kosten. Lees je dus goed in over deze eisen.

CBR rijbewijs verlengen: ook moet het CBR het formulier van een keuringsarts goedkeuren voordat je jouw rijbewijs kan verlengen.

 
 
 
 
 

Kosten rijbewijs verlengen

Natuurlijk zijn er aan het verlengen van je rijbewijs ook kosten verbonden. Hoeveel dit precies is verschilt per gemeente. Een reguliere rijbewijs aanvraag kost in 2022 maximaal €41,60.

Dit kan in jouw gemeente dus lager uitvallen. Meestal duurt het dan een paar werkdagen voordat je jouw rijbewijs op kan halen bij het gemeentehuis.

Je kan je rijbewijs ook met spoed aanvragen en verlengen. Dit is erg handig als je haast hebt bij het verlengen. Als je hiervoor kiest kun je jouw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen.

Absoluut sneller maar hier zit ook een prijskaartje aan. De kosten hiervoor verschillen per gemeente. Rijbewijs verlengen Amsterdam kan meer kosten dan rijbewijs verlengen Rotterdam. De kosten zijn maximaal €75,70.

Online rijbewijs verlengen

Vandaag de dag kan er al steeds meer online. Ook de Rijksoverheid wilt hierin vooruit. Zij heeft hierdoor het rijbewijs online verlengen geïntroduceerd. Op dit moment (2022) is dit echter niet in alle gemeenten beschikbaar.

Er doen pas 30 gemeenten mee aan het experiment. Als dit succesvol blijkt dan zou dit in meer gemeenten ingevoerd kunnen worden. Online verlengen is niet mogelijk wanneer je rijbewijs gestolen of kwijt is.

Bij het online verlengen heb je voornamelijk dezelfde dingen nodig als in het gemeentehuis:
- Geldige pasfoto
- DigiD-app met ID-check (voor identificatie)
- Doe een betaling (IDEAL)
- Ontvang de bevestiging en haal het rijbewijs op in jouw gemeente

Deze nieuwe technologie maakt een rijbewijs verlengen nog makkelijker. Je hoeft geen vrije dagen meer op te offeren om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Het is nog niet bekend wanneer deze manier van werken uitbreid wordt naar anderen gemeenten.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl