Contact met Vaartland.nl

 

Rijbewijs aanvragen, waar kan je beter op letten?

Vaartland.nl Jelle
17 mei 2022

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

De meeste volwassen Nederlanders kennen het gevoel: Je bent bij het CBR geslaagd voor je rijbewijs! Maar, wat nu? Het advies van je ouders heb je niet heel veel aan.

Zij weten allang niet meer hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Daarom kan je dit blogartikel raadplegen voor advies rondt het aanvragen van je eerste rijbewijs. 

Nieuw rijbewijs aanvragen

Je straalt de trots uit, éindelijk mag je dat pasje ophalen. Nadat je bij het CBR geslaagd bent kan je deze in jouw eigen gemeente aanvragen. Hier is in de database zichtbaar dat je geslaagd bent voor je rijexamen.

Als je 18 jaar of ouder bent kan je direct na het slagen naar het gemeentehuis gaan, mits je een afspraak hebt gemaakt. Let ook op dat je een aantal dingen meeneemt:

- Een geldig identiteitsbewijs

- Een pasfoto die voldoet aan de eisen 

- Contant geld of een pinpas om mee te betalen

Vanaf dit moment is het even afwachten totdat jouw rijbewijs klaar is. Let er wel op dat je nog niet mag rijden zolang je geen geldig rijbewijs bij je hebt. In deze situatie gaan (auto)rijden wordt dus gewoon gezien als Joyriden en hier kan je dus een boete voor krijgen. Zou enorm zonde zijn, enkele dagen voor je inhuldiging in het Nederlandse verkeer. 

Wanneer je je rijbewijs in handen hebt mag je (wanneer je 18 jaar of ouder bent) direct zelf rijden. 

Rijbewijs aanvragen kosten

Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van een rijbewijs. Deze kosten kunnen echter per gemeente verschillen. Rijbewijs aanvragen Amsterdam kan dus meer kosten dan rijbewijs aanvragen Den Haag. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. 

De kosten die jouw gemeente maximaal in rekening mag brengen bedragen €41,60. Het zou dus kunnen dat jouw gemeente hier nog onder zit. In dat geval betaal je wellicht iets minder. 

Vaartland auto's

Spoed rijbewijs aanvragen

Het kan natuurlijk ook dat je jouw nieuwe rijbewijs met spoed direct nodig hebt. De reden hiervoor maakt in principe niet uit. De gemeente brengt hier extra kosten voor in behandeling. In dit geval kan je dan wel je nieuwe rijbewijs de volgende werkdag ophalen.

Ook voor deze prijs hanteert de rijksoverheid een maximaal bedrag. Dit is namelijk €75,70. Dit zijn de normale kosten (€41,60) +toeslag (€34,10).

Het geld waard voor een paar dagen eerder je rijbewijs? Dat is aan de bestuurder zelf.

Als 17-jarige je autorijbewijs gehaald

Het is sinds een aantal jaar ook mogelijk dat je op je 17e al je autorijbewijs hebt gehaald. Dit is sinds die aantal jaren mogelijk bij het CBR. Je moet in dit geval, tot je de leeftijd van 18 bereikt, met een begeleider rijden.

Deze bestuurders moet je opgeven op je begeleiderspas die je bij de RDW aanvraagt. Let op! Je kan als 17-jarige geen rijbewijs aanvragen voordat je deze begeleiderspas hebt aangevraagd.

Vraag deze dus eerst aan voordat je je rijbewijs aanvraagt. Dit kan gemakkelijk via de website van de RDW. Licht de mensen die jij als begeleider kiest ook in over jouw keuze. Zij moeten hier een bevestiging van geven.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl