Contact met Vaartland.nl

 

Auto winter klaar maken, 6 Wintertips!

Vaartland.nl Gert Jan
6 december 2023

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Hoe maak je je auto winterklaar?

Stel je voor: het is een frisse winterochtend. Je stapt je auto in, klaar voor een nieuwe dag. Maar wacht eens even, is je auto wel klaar voor de winter? Geen zorgen, we nemen je mee om je auto winterklaar te maken. Laten we samen zorgen dat je veilig en zonder zorgen kunt blijven rijden tijdens de koude wintermaanden.

Winterklaar

 

De accu

In de koude wintermaanden kan de accu van je auto extra belast worden. Het is een bekend feit dat wel 90% van de autopech in de winter direct gerelateerd is aan problemen met de accu. De dalende temperaturen kunnen de prestaties van een accu aanzienlijk verminderen, vooral als deze al wat ouder is. Dit maakt het essentieel om de conditie van je accu regelmatig te laten controleren. Veel werkplaatsen bieden een speciale wintercheck aan, vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Deze controle kan cruciaal zijn om onverwachte problemen en ongemakken tijdens koude dagen te voorkomen. Neem dus het zekere voor het onzekere en laat je accu controleren voordat de winter echt begint.
 

Vloeistoffen controleren

Een ander belangrijk aspect van je auto-onderhoud in de winter is het controleren van de vloeistoffen. Zorg ervoor dat je motor niet bevriest en dat je altijd goed zicht hebt, ongeacht de weersomstandigheden. Het toevoegen van ruitensproeier antivries, geschikt tot minstens -30 graden Celsius, is een slimme zet. Het is belangrijk dat je deze antivries regelmatig gebruikt, vooral in de winter, om te voorkomen dat je op een cruciaal moment geen zicht hebt. Een bezoek aan de werkplaats voor iets wat voorkomen had kunnen worden, is niet alleen ongemakkelijk, maar kan ook kostbaar zijn.
 

Banden 

De banden van je auto zijn je directe verbinding met de weg. In de winter is het van cruciaal belang dat deze in optimale staat verkeren. Werkplaatsen controleren de banden op voldoende grip en de juiste spanning. Overweeg de overstap naar winterbanden, vooral als je plannen hebt om naar besneeuwde of ijzige gebieden te reizen. Winterbanden bieden die extra grip die nodig is op gladde wegen. In Nederland zijn all-season banden vaak voldoende, maar als je richting wintersportgebieden gaat, zijn winterbanden verplicht. Zorg ervoor dat je banden klaar zijn voor elke winterse uitdaging.
 

 

Meisje met winterse auto

 

Ruitenwissers

Tijdens winterse buien of sneeuwval zijn goed werkende ruitenwissers onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat je zicht helder en onbelemmerd blijft, essentieel voor veilig rijden. Het vervangen van oude of versleten ruitenwissers door nieuwe is een eenvoudige, maar belangrijke stap. Zo ben je voorbereid op elke winterse storm en blijf je de baas over je zicht, wat het weer ook brengt.
 

De noodkit

Een goed voorbereide automobilist heeft altijd een noodkit bij zich, vooral in de winter. In het handschoenenkastje zou een klein pakketje moeten liggen voor noodgevallen. Dit pakketje bevat idealiter een warme deken, een zaklamp, wat snacks, een eerste-hulp-setje en natuurlijk de essentiële ijskrabber. Met deze items in je auto ben je klaar voor elk winteravontuur en voorbereid op onvoorziene omstandigheden.
 

Verlichting

In de winter wordt het vroeger donker, wat betekent dat goede verlichting van essentieel belang is. Zorg ervoor dat al je lichten, inclusief koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, naar behoren werken. Dit verhoogt niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers. Regelmatige controle en vervanging van defecte lampen zorgt ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent.
 

Dus daar gaan we!

Met deze kleine checklist zorg je ervoor dat je altijd veilig op pad kunt gaan tijdens de koude wintermaanden. Veiligheid voorop, en zo blijft rijden ook in de kou leuk en zonder stress.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl