Contact met Vaartland.nl

 

Winterbanden of All-Season banden: Wat adviseert ons team?

Vaartland.nl Gert Jan
29 november 2023

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Nu de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, vraag je je misschien af: "Heb ik winterbanden nodig?" Wij helpen je graag bij het maken van deze keuze.

In Nederland is het weer vaak anders: de ene dag zon, dan weer regen en nu zijn zelfs de eerste sneeuwvlokken al gevallen. Dit maakt de keuze voor het juiste type band best belangrijk. De ene neemt winterbanden, de ander houdt het bij all-seasons. Maar wat is het verschil nu eigenlijk?

Eenvoudig gezegd zijn all-season banden een mix van zomer- en winterbanden. Ze zijn handig omdat ze het goed doen in verschillende weersomstandigheden. Dit betekent dat je het hele jaar door dezelfde banden kunt gebruiken. Dat scheelt in kosten en je hoeft niet steeds je banden te wisselen. En ze gaan meestal langer mee. Ideaal!

Winterbanden zijn wel een stuk veiliger dan all-season banden als het kwik onder de 7 graden aangeeft. Door dit tijdig te doen, ben je goed voorbereid op onvoorspelbare weersomstandigheden. Banden wisselen is hierbij wel een essentie, maar je gaat wel een stuk veiliger de weg op. Erg fijn!

 

Winterbanden

 

Waarom zou je voor all-season banden kiezen?

  1. Handig: Ze doen het goed in verschillende weersomstandigheden, wat super is voor ons wisselvallige weer.
  2. Besparen: Je gebruikt één set banden het hele jaar door, dus geen extra kosten of gedoe met opslag.
  3. Gemak: Je hoeft niet elk seizoen je banden te wisselen.
  4. Ze gaan meestal langer mee dan winterbanden.

 

Winterbanden zijn er speciaal voor koud weer. Ze zorgen voor een betere grip op sneeuw en ijs. Dit komt door het zachtere rubber en het speciale patroon in het loopvlak. Ze zijn echt super als het gaat om veilig rijden in de winter.

 

Waarom zou je voor winterbanden kiezen?

  1. Veiligheid: Ze geven veel betere grip op sneeuw en ijs en zorgen voor kortere remwegen.
  2. Goed bij kou: Ze blijven flexibel bij lage temperaturen, wat belangrijk is voor veilig rijden.
  3. Speciaal ontwerp: Diepere groeven en unieke patronen in het loopvlak voeren sneeuw en water af, waardoor je minder risico op aquaplaning hebt.

 

 

Autobanden

 

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, wel wordt het dus aangeraden om winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden. In verschillende landen in Europa is het wel verplicht om winterbanden te hebben. Hieronder een overzicht.

Niet verplicht maar aangeraden Verplicht bij winterse omstandigheden Verplicht in de winterperiode
Nederland Duitsland Finland
Denemarken Frankrijk Kroatië
Zwitserland Luxemburg Slovenië
België Noorwegen  
  Oostenrijk  
  Slowakije  
  Tsjechië  
  Zweden  

 

Ons advies

Dus, wat adviseren wij? Het hangt af van je rijgedrag en bestemming. Voor normaal gebruik in Nederland zijn all-season banden best oké, maar wel minder veilig dan winterbanden. Als je op wintersport gaat of naar landen waar winterbanden verplicht zijn, zoals Duitsland of Oostenrijk, dan zijn winterbanden niet alleen de veilige keuze maar soms ook een must. Zeker nu je misschien denkt aan die sneeuwvlokken buiten. Kies de banden die het beste passen bij jouw behoeften en reisplannen. Veilig rijden staat voorop! 

 

 
 
 
 
 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl