Contact met Vaartland.nl

 

De Kosten van een Auto. Dit Kost een Auto echt

Vaartland.nl Jelle
18 december 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Een auto aanschaffen kost vaak een hoop geld. Maar er komen nog veel meer kosten bij kijken dan alleen de aanschafwaarde van de auto. Zo moet je een verzekering afsluiten, wegenbelasting betalen, brandstof tanken en wordt je auto naar verloop van tijd minder waard. In dit blogartikel lichten we deze verschillende aspecten toe zodat jij een beter beeld krijgt van wat een auto jou nou eigenlijk kost.

De kosten voor het hebben van een auto zijn verdeeld in Vaste- en Variabele Kosten.

Vaste Kosten

Onder de vaste kosten worden de kosten gerekend die je sowieso zou hebben wanneer je in het bezit bent van een auto. Het maakt hier dus niet uit of je ook daadwerkelijk met de auto rijdt. Denk hierbij aan de aanschafkosten voor de auto, de verzekering, wegenbelasting, afschrijving en onderhoud.

De Aanschafkosten

De kosten voor het aanschaffen van een auto hangen natuurlijk af van de auto die je koopt. Voor een luxe nieuwe auto ben je een stuk meer kwijt dan voor een occasion.

Afschrijving

Een auto wordt minder waard. Zelfs als je er niet mee rijdt. Op het moment dat je met je nieuwe auto wegrijdt van de (occasion)dealer is de auto al minder waard geworden. Hoe langer je de auto hebt hoe minder deze waard wordt. Of je in de auto rijdt heeft effect op de snelheid waarmee de auto minder waard wordt. Zo wordt een auto langzaam minder waard wanneer je er weinig mee rijdt. In tegenstelling tot wanneer je veel kilometers met je nieuwe auto maakt.

Verzekering

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft is het verplicht om ook een verzekering af te sluiten. Hoe veel je voor deze verzekering moet betalen hangt af van een heleboel factoren zoals je leeftijd, waar je woont, en wat voor auto je rijdt. Als je hier mee over wilt lezen kan je het blogartikel bekijken dat wij hebben geschreven over de autoverzekering.

Wegenbelasting

Naast het afsluiten van een verzekering moet je ook wegenbelasting betalen. De hoogte van de wegenbelasting hangt ook van een aantal factoren af zoals het soort brandstof waarop de auto rijdt, het gewicht van de auto en ik welke provincie je woont. Ook over wegenbelasting hebben we een blog geschreven mocht je er meer over willen lezen.

Onderhoud

Onder de vaste kosten valt ook voor een gedeelte onderhoud. Denk aan een APK-keuring die om de zoveel tijd moet plaatsvinden. Het maakt ook hier niet uit hoe vaak je met je auto rijdt.

alle kosten van een auto blog vaartland

Variabele Kosten

Onder variabele kosten worden alle kosten verstaan die afhankelijk zijn van de hoeveelheid kilometers die je met je nieuwe auto rijdt. Denk hierbij aan de kosten voor brandstof, afschrijving en onderhoud.

Brandstof

Hoe meer je met je auto rijdt hoe vaker je moet tanken en hoe meer brandstof je dus verbruikt. Logischerwijs ben je dus ook meer geld kwijt wanneer je veel met je auto rijdt. Bovendien verschilt de hoeveelheid geld die je voor brandstof moet betalen ook per brandstof. Zo is Diesel een stuk goedkoper dan Benzine en is LPG nog goedkoper. Weten welke brandstof onderaan de streep het goedkoopste is? Lees dan onze blog over brandstoffen.

 

Bekijk alle diesel occasions

 

Afschrijving

Zoals hiervoor al is beschreven wordt een auto minder waard gedurende je hem in bezit hebt. De waardevermindering gaat sneller wanneer je met de auto gaat rijden. Er komen meer kilometers op de teller en er kunnen kleine beschadigingen op de auto komen waardoor de waarde nog meer omlaag gaat. Wil je meer leven over hoe de afschrijving op jouw auto precies werkt? Lees dan onze blog over afschrijving.

Onderhoud

Hoe meer je met een auto rijdt hoe groter de kans dat er mankementen optreden. Bovendien slijten sommigen onderdelen van de auto als er veel kilometers worden gereden.

Overzicht van de kosten per maand

Om een beeld te geven van de kosten van een auto per maand hebben we hieronder een overzicht van de kosten per maand. We hebben hierin onderscheid gemaakt in verschillende autoklassen. 

Type Auto Mini Klasse Compacte Klasse Kleine Middenklasse Middenklasse
         
Vaste Kosten €164,- €220,- €279,- €398,-
Afschrijving 59,00 86,00 118,50 195,00
Onderhoud 21,00 35,00 93,00 121,00
Verzekering 64,00 79,00 47,50 62,00
Wegenbelasting 20,00 20,00 20,00 20,00
         
Variabele Kosten €137,00 €170,00 €205,00 €251,00
Onderhoud/Reparatie 21,00 31,00 40,00 64,00
Afschrijving 39,00 45,00 54,00 71,00
Brandstof 77,00 94,00 111,00 116,00
         
Totale Kosten €301,- €390,- €484,- €649,-
         

 

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl