Contact met Vaartland.nl

 

Balanceren van je banden

Vaartland.nl Jelle
31 december 2021

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Als je, je banden balanceert wordt het gewicht weer evenredig over de banden verdeeld. Op deze manier wordt de afwijking die in de banden zit hersteld en kan je weer verder rijden zonder dat je stoel bijvoorbeeld trilt. Naast het trillen zorgt het balanceren van de banden er ook voor dat de banden minder snel slijten en je brandstofverbruik vermindert.

Verschillen banden uitlijnen en banden balanceren

Kijkend naar de begrippen banden uitlijnen en banden balanceren worden ze wel eens door elkaar gehaald. Bij het uitlijnen van de banden wordt er eigenlijk voor gezorgd dat de banden weer recht staan en op dezelfde plekken staan wanneer de vering van de auto beweegt. Door dit te doen hebben de banden weer een juiste positie voor een goede ligging op de weg.

Bij het balanceren van de banden wordt ervoor gezorgd dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt over de hele band. Dit heeft als gevolg dat je tijdens het rijden geen trillingen ervaart door het wiel.

Banden balanceren Vaartland.nl

Wanneer banden balanceren?

Je kan herkennen wanneer de banden gebalanceerd moeten worden wanneer er trillingen zijn. Om het wat specifieker te maken, als je stuur beweegt tussen de snelheid van 40 en 70 km per uur. Dan weet je dat de banden niet helemaal goed in balans zijn. Als dit zich voordoet kan het ook zijn dat de band ovaal is. Dit kan niet verholpen worden door de banden te balanceren. Bij een ovalen band moet je werken met een tire trimmer of simpeler; de band vervangen.

Naast de je trillingen op lagere snelheden kan je ook op hogere snelheden trillingen ervaren. Als je met een snelheid van tussen de 100 en 140 kilometer per uur rijdt en je dan een trilling voelt op je stuur of andere delen, dan is het ook verstandig om de banden te balanceren.

Kosten banden balanceren

Het is natuurlijk afhankelijk per garage hoeveel het kost om de banden te balanceren. Als het echt gaat om alleen banden balanceren dan kost het vaak rond de 10 euro per band. De kosten van het balanceren vallen dus wel enigszins mee. Voor het monteren en balanceren ben je vaak iets meer kwijt. De kosten voor het balanceren en monteren ligt rond de 17,50 per band.

Werkwijze banden balanceren

Als je je banden laat balanceren maakt de garage zeer waarschijnlijk gebruik van een balanceermachine. Het is ook mogelijk om zelf een banden balanceer apparaat aan te schaffen. Echter moet je dan wel verstand van zaken hebben. Daarnaast is het ook een iets te grote investering en moet je de arbeid zelf doen. De prijzen van een banden balanceermachine beginnen rond de 900 euro.

Samenvattend

Het is verstandig om je banden te balanceren als je trillingen ervaart in je auto. Het balanceren van de banden zorgt ervoor dat de banden minder snel slijten en dat je weer comfortabel kan rijden zonder getril in de auto. De kosten om banden te balanceren liggen rond de 10 euro per band. Als er montage bij komt kijken dan betaal je 17,50 per band.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl