Contact met Vaartland.nl

 

Lotus – Lichte, snelle en praktische sportauto’s

Lotus is bij velen bekend als race automerk. Hier ligt ook de oorsprong van deze auto en dat zie je nog steeds terug in de hedendaagse Lotus modellen. In 1948 bouwde ingenieur Colin Chapman de eerste Lotus raceauto. De Lotus Mark was de raceauto waarmee naam gemaakt werd. Dit bracht Colin op het idee om een soortgelijke auto te maken voor op de normale weg.

 
 
 
 
 

Lotus wagen van race tot sport

In 1952 richtte hij het automerk Lotus Engineering op waarmee hij de eerste sportauto ontwikkelde voor de normale weg. Om de Lotus auto ook nog snel te houden voor normaal weggebruik werd de auto zo licht mogelijk gebouwd. Overbodig elementen werden verwijderd en een aluminium chassis zorgde voor een lichte auto. Tot op de dag van vandaag is dat kenmerkend voor het Lotus merk.

In 1986 koopt General Motors het grootste gedeelte van de aandelen van Lotus en neemt het 10 jaar onder hun hoede. In 1996 wordt het bedrijf verkocht aan Proton. Ondertussen bleef Lotus actief in de racesport. Tot 1994 bleef het merk met team Lotus actief in de formule 1 en won wel 7 keer de titel. 

Lotus modellen Vaartland

Wat typeert een Lotus auto?

Lichte auto’s dus, met een duidelijke verwijzing naar de racesport. Dit laatste zie je niet alleen terug in de snelheid van de auto maar ook in het uiterlijk. Het bekendste model van Lotus is de Seven. Deze tweezitter komt uit 1957 en de productie loopt door tot de Lotus 1972. De Seven is ontworpen door de oprichter van Lotus zelf en wordt bekend om zijn eenvoud en zijn extreem lage gewicht.  De auto is nog steeds verkrijgbaar en erg geliefd bij liefhebbers van klassiekers.

Hedendaagse Lotus modellen van toen tot nu
Bij de introductie van de eerste weg auto’s worden de auto’s als kit aangeboden. Prijstechnisch viel dit goed in de smaak en ook door liefhebbers destijds werd deze constructie gewaardeerd. 

In 1996 wordt de auto Lotus Elise geïntroduceerd als opvolger van de eerdere Elan. Deze vind je nog steeds terug als occasion. Een aluminium frame en chassis zorgen wederom voor een lager gewicht en dus meer snelheid. Er worden verschillende raceauto’s van dit model afgeleid. Afhankelijk van het land van uitgifte en model werd deze lotus auto met normale benzinemotor of een turbo motor geleverd. In 2010 werd de laatste versie uitgebracht en in 2011 verdween de auto volledig van de Amerikaanse markt. 

Lotus in de twintigste eeuw

In 2000 kwam de Lotus Exige op de markt en werd geïntroduceerd als heftigere coupe versie van de Elise en wordt hier dan ook boven gepositioneerd. De Exige komt in verschillende speciale uitvoeringen en met een V6 motor die net wat krachtiger is dan de motor van de Elise.

De 2009 Lotus was de Evora. Voor het eerst sinds de Elise werd er een geheel nieuw model geïntroduceerd. Deze sportauto is meer gericht op dagelijks gebruik ten opzichte van de Elise en Exige. De Evora biedt zowel veel ruimte voorin maar ook achterin met een 2+2 opstelling. Ook deze auto is voorzien van een middenmotor.

Een ander redelijke recent model is de 3-Eleven uit 2016. Deze auto is ontwikkeld voor het race circuit maar kreeg ook een versie die geschikt was voor de weg. Ondanks dat deze versie minder krachtig is en kleinere Lotus motoren heeft dan de race versie heeft deze auto nog steeds 410 pk. De productie eindige twee jaar later met de 3-Eleven Lotus 2018.

 


Bekijk huidige aanbod Lotus

Kiezen voor een Lotus model is kiezen voor kwaliteit

Lotus is een racemerk in hart en nieren en dat zie je terug in alle sportmodellen die voor de openbare weg bedoeld zijn. Doordat veel varianten of modellen in beperkte oplage beschikbaar zijn, zitten er veel exemplaren tussen die gewild zijn. Of je nu gaat voor de nieuwste modellen of juist de klassieke oude versies, alle auto’s hebben één ding gemeen: hun techniek. Deze lichte auto’s zijn gemaakt voor snelheid en ondanks dat je topsnelheden waarschijnlijk niet zal behalen op de normale weg is het rijden in een Lotus een ultieme sportervaring.

 

Alle Lotus modellen

Alternatieve merken

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl