Contact met Vaartland.nl

 

Lada Niva – Russische vierwielaangedreven terreinwagen.

De Lada Niva is een door AvtoVAZ ontwikkelde vierwielaangedreven auto die wordt gebouwd in Toljatti, Rusland. Al vanaf 1977 is de Lada Niva (Russisch: Лада Нива) vrijwel ongewijzigd in productie. De Lada Niva 1994 heeft een kleine aanpassing gekregen namelijk een 5-deurs uivoering met een verlengde wielbasis. Sinds 2013 staat de Niva ook wel bekend als Lada 4X4 of Lada Taiga, dit omdat General Motors de rechten op het gebruik van de naam Niva had gekocht. Wellicht heb je dus wel eens gehoord van de Chevrolet Niva, dit is dus een geheel andere auto.

 
 
 
 
 

Lada Niva toen en nu

De Russische autofabrikant VAZ begon in 1977 voor het eerst met een eigen ontwikkelde auto. In tegenoverstelling tot andere Russische terreinwagens is de Niva een terreinvaardige personenauto. Ook op de westerse exportmarkt werd de Lada Niva een succes. Het was zelfs zo’n succes dat de Niva begin jaren 80, 40% van de markt in terreinwagens heeft overgenomen.  De Niva mag dan ook gezien worden als één van de grondleggers in de SUV markt.

Nu zo’n 43 jaar later bestaat de Lada Niva nog steeds en met veel op en aanpassingen. Voornamelijk in het interieur zijn flinke stappen gemaakt. Wat 40 jaar geleden wellicht nog een droom was zit er nu zelfs een digitale boordcomputer tussen de snelheidsmeter en de toerenteller. Het hele dashboard is hierbij vernieuwd, ook kun je de verwarming bedienen met draaiknoppen in plaats van de ouderwetse schuifknoppen. Ook zijn er betere materialen gebruikt waardoor het geheel van hogere kwaliteit wordt. De Lada Niva heet nu Lada 4x4, de naam Niva is dus geschrapt. 

Waarom zijn er sinds 2017 geen nieuwe Lada Niva’s meer verkocht?

In Rusland wordt de Lada Niva nog steeds geproduceerd, en in Duitsland verkoopt de auto ook nog aardig. Maar waarom in Nederland niet? In Duitsland heeft de auto een prijs vanaf €11,900 incl BTW. Nu is dit inderdaad een schappelijke nieuwprijs voor een auto maar als je hem in  Nederland wil invoeren komt hier toch meer bij  kijken. Er komt dan namelijk wel €37,101 bpm bij kijken! Gezamelijk met extra kosten zoals BTW etc. komt je dan uit op een slordige €49,201. Volgens verschillende bronnen zou dit komen door de uitstoot van de Niva, dit is namelijk 216 gram C02 per kilometer.  In Nederland zijn zo’n 719 Lada Niva’s waarvan er 146 zijn geïmporteerd. De laatste nieuwe Lada Niva werd in maart 2017 op naam gezet. Dit zijn waarschijnlijk voornamelijk liefhebbers van het Russische merk. 

Lada 4X4

Deze 4,24 meter lange 4x4 is de nieuwere vijfdeurs versie van de driedeurs Niva. Ook is de wielbasis een halve meter langer geworden namelijk 2,7 meter. Je kunt als je de achterbank plat legt wel 780 liter aan spullen vervoeren, met de bank omhoog past er ook nog een hoop in namelijk 420 liter. De topsnelheid van de 4x4 is net aan 137 km/h maar op ruw terrein is het natuurlijk belangrijker dat je vooruit komt dan ook daadwerkelijk snel. De 1.7-liter viercilinder heeft 83 pk.


Bekijk huidige aanbod Lada Niva

Plus en Minpunten Lada Niva

+ Veel laadruimte
+ Goedkoop (in Duitsland)
+ Kwaliteit
+ Terrein waardig

– Duur qua invoeren
– Weinig pk’s
– 216 gram CO2 uitstoot per kilometer 

Conclusie

De Lada Niva is een leuke auto maar wil je hem kopen moet je er toch echt nog wat voor neertellen. Ben je een echte liefhebber is hij zet natuurlijk zeker waard. Vooral als je een hoge terrein auto zoekt ben je hier aan het juiste adres. Helaas zijn de kosten voor het invoeren zo hoog dat de meeste mensen er niet aan willen beginnen maar wellicht kun je er één vinden op een platform in Nederland.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl