Vaartland.nl klanten landkaart

Een nieuwe auto of een occasion kopen?

Het aanschaffen van een occasion in plaats van een nieuwe auto is erg aantrekkelijk vanwege de lagere prijs en de (veel) kleinere afschrijving per jaar. Om er echter ook op de lange termijn plezier van te hebben moet je zorgen dat je een kwalitatief goede en dus betrouwbare occasion koopt. Dit kan zowel bij autobedrijven als bij particulieren.

Autobedrijf of particulier?

Ruim 80% van de consumenten welke op zoek zijn naar een occasion oriënteren zich op het internet. Los van de diversiteit van het aanbod van de occasions is het aantal soorten aanbieders ook erg divers. Kiest men voor een particulier die zijn eigen auto verkoopt ligt de prijs van de occasion over het algemeen een fractie lager. Hier tegenover staat dan ook geen enkele zekerheid behoudens de blauwe ogen van de verkoper. Iedereen kent de Volkswagen reclame met het oude vrouwtje of de dooddoener dat de auto altijd binnen heeft gestaan. Daarnaast zit men nog met ongemakken zoals de manier van betalen, overschrijven en vaak ook de onmogelijkheid tot een auto inruilen. Maar met veel verstand van auto’s en wanneer de laagste prijs belangrijker is dan zekerheid dan is een occasion bij een particulier kopen wellicht een goede optie.

Wordt zekerheid bij de aankoop van een occasion wat meer op prijs gesteld dan is kiezen voor een gerenommeerd autobedrijf aan te bevelen. Daarnaast is er nog de Nationale AutoPas welke de kilometerstand van de occasion garandeert. Prijzen van occasions vergelijken op internet is eenvoudig maar om appels met appels te vergelijken is het vergelijk van de aanbieder zeker essentieel.

Ook de website van het autobedrijf en de presentatie van de auto’s online zegt vaak al veel over de het autobedrijf zelf. Een nette website welke up to date wordt gehouden geeft vaak aan dat de occasions van het autobedrijf met dezelfde zorg worden behandeld. Het duidelijk vermelden van contactgegevens en werknemers van het bedrijf zijn ook een goed teken dat het autobedrijf voor haar product staat.

De occasion

Als de aanbieder gecheckt en goedgekeurd is gaat alle aandacht uit naar de occasion zelf. Als bij de advertentie van een tweedehands auto vermeldt staat dat het een BTW auto betreft betekent dit doorgaans dat de auto een ex lease occasion is. Voordeel van een ex lease occasion is dat de onderhoudshistorie 100% bekent is en doorgaans ook bij de merkdealer is uitgevoerd. Vraag dan ook altijd naar de onderhoudshistorie bij het bekijken van een occasion. De technische staat van een occasion is voor een leek over het algemeen moeilijk vast te stellen. Vandaar ook dat het selecteren van de juiste aanbieder zo belangrijk is. Vraag het autobedrijf altijd naar de papieren van de auto, de onderhoudshistorie, de kilometerhistorie, waar de occasion vandaan komt en welke procedure de occasion gevolgd heeft tot hij in de showroom te koop wordt aangeboden. Kunnen al deze vragen naar bevrediging beantwoord worden en staat het autobedrijf ook nog een proefrit en eventueel een onafhankelijke autokeuring bij een keuringsinstantie (ANWB of DEKRA) toe dan zijn alle troeven in handen om optimaal een beslissing te nemen.

 

205.929 Tevreden klanten gingen je voor

Met 33 jaar ervaring en al 205.929 verkochte auto's is er een grote kans dat je al iemand kent met een Vaartland.nl auto. In die 33 jaar heeft Vaartland.nl zich ontwikkelt van een lokale garagist naar de grootste aanbieder van Nederland. Door al die jaren trouw te blijven aan haar formule; veel verkopen tegen lage marges. Zelfs in de huidige tijd van complete transparantie blijft Vaartland.nl haar belofte waarmaken; méér auto voor je geld. Leuk, maar dat hoor je natuurlijk liever van andere klanten.

Online kopen in heel Nederland

Zij gingen je voor

Very good experience, especially with Allan who helped me at Breda Vertlaand. All the details and questions were answered very well. Communication was also perfect. I got a car in very good condition. Highly recommend them

ashish mishra

Heb hier mijn Volvo V40 gekocht. Personeel was zeer vriendelijk en behulpzaam. Echter, gaf na een week de EGR klep storing (veel voorkomend probleem met deze auto). Deze is onder garantie vervangen (zoals het hoort). Kortom, Top service.

Wesley

Mr. Alan is the best! He explained all the details and was very interested in us. Now we have one great car and no problems. Thanks Vaartland Breda and Mr. Alan.

Oumrie Soukla

Naar mijn BMW gekocht te hebben bij Vaartland waren er wat kleine problemen met de automaat. Stefan heeft me super geholpen en alles is nu weer opgelost. Goede service

Create 44

Een auto inruilen?

Het inruilen van een auto kan worden gezien als een service. Het voorkomt namelijk dat op het moment van aflevering van de nieuwe auto de klant nog een auto heeft waar verzekering en wegenbelasting voor betaald moeten worden. Daarnaast kan het particulier verkopen van een auto ook tot gevolg hebben dat de verkopende partij aansprakelijk wordt gesteld voor gebreken achteraf of dat toch niet de prijs betaald wordt welke gevraagd wordt en er over langere tijd voor de auto toch wegenbelasting en verzekering afgedragen dient te worden. Verder zitten ook veel mensen niet te wachten op vreemde mensen aan de deur om de auto te verkopen. Worden deze ongemakken en risico’s voor lief genomen dan levert het particulier verkopen van de inruilauto soms wel een hogere prijs op dan de inruilauto en wordt er door het autobedrijf vaak een korting gegeven op de occasion als er geen sprake is van een inruilauto. De inruilprijzen van occasions liggen dan ook lager dan de geldende verkoopprijzen van hetzelfde model op internet. Het autobedrijf moet de auto namelijk nog controleren, voorzien van garantie en neemt het risico over dat de auto niet verkocht wordt.

Bij het inruilen van een auto is het belangrijk dat u ter plaatse van het autobedrijf een groene vrijwaring ontvangt. Deze vrijwaring is het bewijs dat de auto is overgeschreven naar de bedrijfsvoorraad van het autobedrijf en betekent voor de consument dat deze vanaf de tijd en datum vermeldt op de vrijwaring niet meer aansprakelijk is voor de auto en dus ook geen wegenbelasting en verzekering meer schuldig is. Wordt de verzekering te laat opgezegd heeft de consument altijd recht op teruggave van de te veel betaalde premie vanaf de datum op het vrijwaringbewijs. Bewaar dit vrijwaringbewijs dan ook altijd goed.

Het verkoopcontract

Bij de aankoop van een occasion met garantie zal deze haast nooit direct meegenomen kunnen worden. In veel gevallen heeft het autobedrijf een aflevertijd nodig van ongeveer 2 weken. Let er op dat u een kopie van het verkoopcontract ontvangt na ondertekening zodat u ook te allen tijde weet wat er tijdens het verkoopgesprek met de verkoper is afgesproken. Zorg er ook voor dat u alle afspraken op papier laat zetten. De gemiddelde consument koopt 1 keer in de 3 jaar een nieuwe auto terwijl de autoverkoper dit dagelijks doet. U weet dus vaak veel beter wat is afgesproken betreffende de aflevering van de occasion dan de autoverkoper. Om misverstanden te voorkomen is het opnemen van mondelinge afspraken op de koopovereenkomst daarom aan te raden. De meeste autobedrijven zullen u bij het sluiten van de koopovereenkomst ook een optie aanbieden om de auto via hen te financieren of verzekeren. Deze aanbiedingen zijn vaak erg interessant en compleet vrijblijvend en lonen vaak de moeite om deze te vergelijken met de aanbieding van uw eigen assurantiekantoor en/of financiële dienstverlener.

Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen