De Voordelen en Nadelen van een SUV

Vaartland.nl Melissa
17 september 2019

Door Melissa

Een SUV: Luxe en uitstraling

Waar de SUV (Sports Utility Vehicles) vroeger gemaakt werden om op onverharde wegen snel mensen te kunnen vervoeren worden ze tegenwoordig ontworpen als grote luxe personenauto. SUV’s zijn ontstaan omdat er behoefte was aan auto’s die hoger op de wielen stonden waardoor verplaatsing over onverharde terreinen mogelijk werd. Sinds eind jaren ’90 heeft de SUV een nieuwe start gemaakt. Ze werden enorm populair doordat de grote terreinwagens veranderden in grote, luxe voertuigen. De grootte van de auto zorgt voor veel ruimte voor de passagiers en voor bagage waardoor mensen veel gemak en comfort ervaren.

De voordelen van terreinwagens

Het eerste voordeel van een SUV ten opzichte van andere automodellen is de ruimte in de auto. Van een ruime zitplaats in de bijrijdersstoelen tot aan de kofferbak met een inhoudt rond de 1500 liter. Aan ruimte geen gebrek. Verder ligt de auto iets hoger op het wegdek. Hierdoor wordt het overzicht voor de bestuurder verbeterd doordat hij een hoger zicht heeft op de weg en op de ruimte om de auto heen. Ook kunnen SUV’s vaak beter uit de voeten op onverharde wegen omdat ze hier oorspronkelijk ook voor ontworpen zijn.

 

Blog suv kopen

 

Soorten SUV’s

Binnen de SUV branche zijn er ook nog verschillende soorten. Je hebt natuurlijk de traditionele terreinwagen, deze auto’s zijn er voor gemaakt om goed te presteren op onverharde wegen. Verder heb je Luxury, fullsize, midsize, compacte en mini SUV’s en tot slot de crossovers. Dit zijn allemaal voorbeelden van SUV’s die gemaakt zijn voor een wat luxere ervaring maar minder presteren op onverharde wegen dan de terreinwagens. Verder hebben al deze auto’s een verschil in hoogte en ruimte aan de binnenkant, wat ook weer resulteert in een kleiner model voor de liefhebbers.

Terreinwagen

De oorsprong van de SUV’s. Terreinwagens zijn speciaal ontworpen om goed uit de voeten te kunnen in gebieden waar geen verharde wegen zijn. Met een 4x4 aandrijving is deze auto ideaal voor off road rijden.

Luxury SUV

Grote SUV’s waar je kan genieten van luxe en comfort. Niet speciaal gemaakt voor off road rijden maar zeker wel geschikt.

Fullsize SUV

Grote SUV’s die gemak en comfort bieden aan alle inzittenden. Vooral gemaakt voor gemak en comfort waardoor ze vaak minder goed presteren op onverharde wegen dan terreinwagens en luxury SUV’s

Midsize SUV

Een type SUV die iets kleiner is dan de grotere SUV’s. Geschikt voor rijden op de weg met overzicht en comfort. Over het algemeen zijn ze niet geschikt voor off road rijden.

Compacte SUV

Klein soort SUV’s. Iets minder groot maar wel erg goed geschikt voor vervoeren van passagiers en bagage. Voorzien van luxe en comfort waardoor de rijervaring erg fijn is. Niet gemaakt voor rijden op onverharde wegen.

Mini SUV

Zoals de naam als zegt is dit type SUV’s het kleinst van zijn soort. Dit soort SUV’s zijn te vergelijken met normale weg auto's en zijn vooral gemaakt voor de kleinere wegen zoals in steden. Vooral het uiterlijk van de auto is belangrijk in dit segment.

Crossover

Crossovers zijn oorspronkelijk eigenlijk geen SUV’s, maar omgebouwde auto’s met verbeterde prestaties voor off road rijden. Op het gebied van ruimte en overzicht is het te vergelijken met een stationwagen.

Grote SUV merken

Binnen de SUV branche zijn er een aantal grote spelers die bekend staan om hun SUV's. Hieronder vallen onder andere: Hyundai, Nissan, Volvo, Ford, Honda, Land Rover, Audi en BMW. Veel van deze merken hebben ervoor gekozen om te focussen op het brengen van een luxe personenauto in plaats van een terreinwagen.

Waarom een SUV kopen?

Ben je op zoek naar een grote gezinsauto of gewoon een auto waar je veel ruimte hebt voor passagiers en bagage. Of ben je iemand die graag grote lange vakanties maakt in je auto. Dan is een SUV zeker een type auto om in gedachte te nemen. De grootte van de auto biedt ruimte voor jou, je passagiers en al je bagage of je nu op vakantie gaat of gewoon gaat roadtrippen. Je geniet van luxe, comfort en een veilig gevoel door de hoogte van de auto. Verder heb je keuze uit enorm veel verschillende soorten SUV’s met allerlei verschillende functies.

Zeker als je graag op vakantie gaat met het hele gezin is het hebben van een SUV fijn. De kinderen hebben lekker veel ruimte achterin en je kunt al je spullen kwijt in je kofferbak.

Tags:  

gezinsauto

 / 

tips

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl