Alles weten over elektrisch rijden? Lees hier alle voor-en nadelen

Vaartland.nl Thijs
20 september 2019

Door Thijs

Wil jij overstappen op duurzaam?

Overstappen op duurzame “schone” energie en brandstoffen. Het is iets wat uiteindelijk onvermijdelijk is en wat in de komende jaren moet gaan gebeuren. Een oplossing hiervoor? Elektriciteit! Wanneer auto’s elektriciteit nodig hebben om zich te kunnen verplaatsen hebben ze geen schadelijke uitstoot meer die vrijkomt tijdens het verbranden van fossiele brandstoffen zoals in de meeste auto’s zit

Steeds meer automaatschappijen zijn bezig met innoverende auto’s die op elektriciteit rijden. Het bekendste voorbeeld is Tesla, welke zelfs een volledig elektrisch aanbod heeft. Maar ook bij bedrijven als BMW en Audi zien we steeds meer elektrische auto’s tevoorschijn komen. Alle bedrijven zijn bezig met de race om de ideale elektrische auto te maken. Maar op het moment hebben elektrische auto’s naast de vele voordelen ook veel nadelen

Voor- en nadelen van elektrisch rijden

Het grootste voordeel van elektrisch rijden is toch het feit dat er geen schadelijk stoffen uitgestoten worden tijdens het rijden. Hierdoor is rijden in een van deze auto’s niet schadelijk voor het milieu en draag je niet bij aan het broeikaseffect. Verder hoef je met elektrisch rijden niet meer te betalen voor benzine maar voor stroom. Hierdoor bespaar je veel geld

 

Blog elektrisch rijden

 

Het nadeel van een elektrische auto is dat ze niet optimaal geschikt zijn voor het rijden van lange afstanden. Met de meeste elektrische auto’s kom je niet verder dan 350 km op een volle accu. Vervolgens moet je deze accu opladen wat ook weer enige tijd in beslag neemt. Voor rijden in de stad is een elektrische auto ideaal maar voor de verre vakanties is de auto dan ook minder geschikt. Ook als je veel op de weg bent is het misschien een idee om na te denken over het kopen van een diesel.

Een belangrijk punt om in gedachte te houden is dat veel van de elektriciteit voor de auto’s op dit moment wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. De elektrische auto is dus minder “schoon” dan de meeste mensen denken

De toekomst van elektrische auto’s
De elektrische markt maakt in een hoog tempo enorme innovaties door. Door de jaren heen zijn de accu’s enorm verbeterd en is de oplaadsnelheid enorm verhoogd. Dit voorspelt veel goeds voor de toekomst. Elektrische auto’s zullen uiteindelijk nog verder kunnen rijden op een accu en de oplaadtijden zullen fors afnemen.

Wel zal de elektriciteit meer moeten worden opgewekt op een duurzame manier zodat er een punt komt waar elektrische auto’s volledig “schoon” zijn en niet meer zullen bijdragen aan het milieu.

De voordelen van elektrisch rijden:

Geen schadelijke uitstoot
Geen aanschafbelasting (tot 2021)
Geen wegenbelasting (tot 2021)
Lage bijtelling tot 2020 van 4% ( tot €45.000 )
Lage tankkosten

Elektrisch vs verbrandingsmotor

Dat we ergens in de toekomst niet meer in auto’s met een verbrandingsmotor kunnen rijden is niets nieuws. Maar heeft het alleen maar voordelen voor de mens, of heeft het ook nadelen om te switchen naar volledig elektrisch?

Ten eerste zijn elektrische auto’s simpelweg beter voor het milieu dan auto’s met een verbrandingsmotor. Maar toch hebben auto’s met fossiele brandstoffen voordelen tegenover elektriciteit die voor sommigen zwaar zullen wegen voor de overstap naar duurzaam.

Elektrische auto’s maken geen geluid, voor autoliefhebbers is dit een groot deel van het totale voertuig. Verder hebben veel mensen waarschijnlijk geen zin om een lange tijd stil te moeten staan bij een tankstation omdat ze de auto moeten opladen.

Ook zijn elektrische auto’s vaak duurder bij aankoop dan andere soorten auto’s waardoor veel mensen afhaken bij het zien van de prijs. Hierdoor kiezen ze sneller voor een auto met verbrandingsmotor, omdat deze goedkoper zijn bij aanschaf.

Elektrische auto’s hebben dus voor en nadelen ten opzichte van andere auto’s. Veel van de nadelen zullen door de jaren heen afnemen waardoor het moment dat het niet anders kan dan elektrisch rijden een minder grote impact zal hebben op veel bestuurders.

Alternatief

Naast verbrandingsmotoren en elektrische accu’s is er een tussenweg. Namelijk waterstof. Een groene vorm van brandstof die je gewoon kan tanken bij een tankstation. De ervaring van een verbrandingsmotor met de effecten van een elektrische motor

Wat kost elektrisch rijden?

Je auto opladen aan het stopcontact en vervolgens weer wegrijden klinkt natuurlijk geweldig, maar is natuurlijk niet gratis. Bij een tankstation kun je kiezen uit een snellader en een normale lader. Hierin verschillen de prijzen ook.

Het andere aspect waar je veel geld op bespaard is het fiscale gedeelte. Bij volledig elektrische auto’s betaal je namelijk tot 2021 geen aanschaf en wegenbelasting en heb je een bijtelling van maar 4% per jaar. Hierop bespaar je dus alleen maar geld ten opzichte van auto’s met verbrandingsmotoren.

Dit klinkt allemaal lekker goedkoop maar dit is natuurlijk niet alles. De auto zelf moet nog betaald worden. En elektrische auto’s zijn aanzienlijk duurder dan de gemiddelde benzineauto’s. Hierdoor haken veel mensen als snel af bij het zien van de prijzen. Kijk voor de prijzen naar ons aanbod elektrische auto’s.

Toch is het aantrekkelijk om een auto op elektriciteit aan te schaffen. Net als zonnepanelen is het een eenmalige grote investering maar profiteer je daarna van vele voordelen die elektriciteit biedt boven fossiele brandstoffen. Maak voor jezelf de afweging of je eenmalig een grote investering wilt uitgeven of dat je over een langere periode meer wilt betalen.

Tags:  

lease

 / 

nieuws

 / 

tips

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl