Hoe weet ik of ik E5 of E10 Brandstof kan Tanken?

Vaartland.nl Jesper
16 december 2019

Door Jesper

In diverse Europese landen en natuurlijk ook in Nederland kun je al E5- en E10 benzine tanken. Deze brandstof is gemengd met bio-ethanol en het getal wat wordt meegegeven, staat voor het percentage ethanol dat is toegevoegd. Maar waar moet je nou precies op letten?

Benzine E5 of E10?

Zoals gezegd is benzine E10 een mengsel. Het is een mengsel van (maximaal) 10% bio-ethanol en 90% fossiele brandstof. Bio-ethanol is namelijk een alcohol dat door suiker, tarwe en mais tot stand komt (gisting). Ethanol is een stuk agressiever dan benzine voor zowel kunststoffen als metalen. Dus ethanol kan gemakkelijk motoronderdelen aantasten.

E10 vs E5
E10 geeft echter geen problemen voor de meeste (90%) reguliere benzineauto's. Er is ook E5. Dat wordt verdund tot een maximum van 5 procent met ethanol. Euro95 is in de praktijk vaak al E5. Er is ook E85. Dat bevat 85 procent ethanol en je kunt alleen tanken als je motor daarop is afgesteld. Dat soort speciaal aangepaste auto’s kunnen uiteraard worden gekocht, ze worden dan vaak aangeduid als Flex Fuel Vehicle (of FFV).

Voor ongeveer tien procent van de benzineauto's geldt dat ze niet geschikt zijn voor de E10-brandstof. Voor deze auto's en ook motoren die niet geschikt zijn voor E10, beveelt de ANWB aan om normaal Euro 95 E5 bij te tanken. Als dit niet met de pomp kan worden verkregen, moet SuperPlus 98 of een premium brandstof worden gekozen. Let op het octaangetal. De nummers 95 en 98 vertegenwoordigen het octaangetal van de benzine en worden altijd vermeld, ook bij E10 en E5.

Tank in geen geval benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven om motorschade te voorkomen. Een lager octaangetal dan 95 komt niet voor in Nederland, maar dit kan wel voorkomen in het buitenland (bijvoorbeeld 91).

Kan ik eigenlijk wel E10 tanken ?

Euro 95 wordt sinds 2005 gemengd met kleine percentages. Eerst 2% en later 5% ethanol. Dit lage mengsel veroorzaakt geen problemen. Met het dubbele aantal, 10% zoals E10, moeten auto's daarvoor geschikt zijn. Dit is het geval met ongeveer 90% van de benzine-auto’s. De autofabrikanten hebben gegevens beschikbaar gesteld over welke auto's geschikt zijn en welke niet. Je kunt eenvoudig deze informatie raadplegen via de onderstaande website. https://www.e10check.nl/

Als jouw auto of eventueel motor niet geschikt is voor E10 of als je twijfelt, raden we aan om Euro95 E5 of een SuperPlus 98-brandstof te tanken. Ongeschikte auto's zijn kunststoffen en metalen (of aluminium) die kunnen worden aangetast. Dit gebeurt niet onmiddellijk, maar het is een wat langer proces. Uit een duurzaamheidstest die er is afgelegd met een ongeschikte auto, waren er na 7.000 km geen sporen van schade.

Echte problemen deden zich pas na nog eens 20.000 km voor. Als jouw auto niet geschikt is en je komt bij een benzinestation waar je alleen E10 kunt krijgen, tank dan alleen als je bijna een lege tank hebt en vul deze niet volledig. Bij het volgende tankstation voeg je de juiste brandstof toe. Op deze manier verlaag je het percentage ethanol zelf.

Bekijk al onze auto's die E10 kunnen tanken

 

E5 en E10 blog vaartland

Foutje gemaakt en E10 getankt?

Als je toch per ongeluk E10 hebt getankt, dan is het natuurlijk vanzelf sprekend dat je de volgende keer weer de juiste brandstof tankt. Haal de E10-benzine uit de tank als je weet dat je de auto een lange tijd niet gaat gebruiken.

Benzine voertuigen

Waarom E5 en E10?

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof gedeeltelijk bestaat uit zogenaamde "hernieuwbare" energie. Hernieuwbare energie is het antwoord op de eindige toevoer van fossiele brandstoffen. Bio-ethanol is ook een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. De CO2-uitstoot van wegverkeer kan worden verminderd met bio-ethanol.

Waar kan ik E10 of E5 tanken?

Vanaf 1 oktober 2019 is E10 verplicht bij de meeste tankstations. Alleen benzinestations die slechts 1 type benzine kunnen aanbieden, kunnen E10 of een andere benzine kiezen; bijvoorbeeld E5. Als er meer soorten benzine kunnen worden aangeboden, moet ten minste de helft van het aantal brandstofpistolen E10 bevatten.

Hoe zit het met onze buren?

België
Sinds 1 januari 2017 is Euro 95 (Super 95 / Eurosuper 95 / Essence Sans Plomb) vervangen door 95 E10. Alle pompen met E10 hebben een groene sticker met de indicaties Benzine 95 E10. Normaal Euro 95 is niet langer beschikbaar. Als jouw auto niet geschikt is voor E10, moet je Superplus 98 (Super Sans Plomb 98) tanken.

Frankrijk
In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer beschikbaar op de snelweg. E10 wordt in Frankrijk SP95-E10 genoemd. In deze naam staat SP voor Sans Plomb (loodvrij), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een mengsel van 10% bio-ethanol. De normale Euro 95 (E5) is direct beschikbaar buiten de snelwegen. Loodvrij Superplus 98 (Super Sans Plomb 98) is direct beschikbaar. Bij BP wordt deze benzine Super Green genoemd.

Duitsland
E10 wordt op grote schaal aangeboden in Duitsland, maar Euro 95 is nog steeds goed beschikbaar. E10 wordt Super E10 of Super 95 E10 genoemd. Euro 95 wordt Super of Super 95 in Duitsland of Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd. Daarnaast is er ook SuperPlus 98 (Super Plus 98/98 Oktan), dit is een reguliere premium-brandstof (geen E10-variant).

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl