Een Hatchback, wat zijn de Voordelen?

Vaartland.nl Arnold
3 januari 2020

Door Arnold

Auto’s zijn ingedeeld in allerlei verschillende carrosserievormen, de Hatchback is er daar één van. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je een hatchback kan herkennen, wat de voordelen zijn en wat de meest voorkomende hatchback modellen zijn.

Hoe herken je een Hatchback?

Bij een hatchback is het bestuurdersgedeelte van de auto te bereiken via de kofferbak / bagageruimte van de auto. Om deze reden wordt de achterklep ook als deur geteld. Een hatchback bestaat daarom altijd uit een oneven aantal deuren (3 of 5). De achterklep wordt dan geteld als de derde of vijfde deur.

De geschiedenis van de Hatchback

De eerste hatchback werd geproduceerd in 1938 door Citroën; De Citroën 11CV Commerciale. De achterklep van deze auto bestond eerst uit twee delen, waarvan het bovenste deel met scharnieren aan het dak bevestigd was. In 1949 kwam het merk Kaiser-Frazer met de Vagabond en de Travaler. Deze hatchbacks hadden de vorm van een sedan maar de stoelen op de achterbank konden naar voren worden gevouwen waardoor je een heleboel extra laadruimte kreeg. Deze twee modellen van het merk Kaiser-Frazer staan bekend als de eerste hatchbacks in Amerika.

In 1961 kwam Renault met de Renault 4. Dit was de eerste hatchback die in grote getalen werd geproduceerd en verkocht. De Renault 4 bleef in productie tot en met 1986 in Europa en tot 1992 in Argentinië. In totaal werden er ruim 8 miljoen van deze auto’s verkocht.

Vanaf 2010 kwamen er ook hatchback versies beschikbaar van luxere automodellen zoals de BMW 5-serie, de Porsche Panamera en de Audi A7. Naarmate de tijd vorderde werden de hatchbacks met 3 deuren steeds minder populair in vergelijking met de modellen die van 5 deuren waren voorzien. Dit heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld de Audi A3 en de Renault Clio alleen nog maar worden gemaakt als 5-deurs variant. Deze zelfde trend is te zien bij SUV’s.

 

Bekijk ons aanbod Hatchbacks

 

De voordelen van een hatchback

Een hatchback heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere carrosseriemodellen zoals de sedan en de SUV. Het grootste voordeel is dat je bij een hatchback de stoelen op de achterbank weg kan klappen waardoor je een heleboel extra laadruimte creëert. Daarnaast is een hatchback over het algemeen een stuk lichter dan andere carrosseriemodellen. Dit lagere gewicht zorgt voor minder slijtage op de onderdelen, een lager brandstofverbruik en dus lagere kosten. Tenslotte is een hatchback over het algemeen goedkoper dan een sedan of SUV. Goed voor de portemonnee dus.

voordelen van hatchbacks blog vaartland

 

De Liftback

Wanneer een auto er van de buitenkant uitziet als een sedan omdat de daklijn minder stijl afloopt maar de bestuurdersruimte van de auto wel bereikt kan worden via de laadruimte wordt er gesproken van een liftback. Een liftback heeft dezelfde voordelen als een hatchback maar ziet er dus alleen iets anders uit.

 

Bekijk ons aanbod Hatchbacks

 

Veel voorkomende Hatchback modellen

Merk

Model

Audi

A1

Audi

A3

Audi

A5

Audi

A7

Alfa Romeo

Giulietta

Alfa Romeo

MiTo

BMW

1-serie

BMW

2-serie

BMW

3-serie

BMW

4-serie

BMW

5-serie

Ford

Fiesta

Ford

Focus

Kia

Picanto

Mazda

3

Mercedes-Benz

A-klasse

Opel

Astra

Peugeot

108

Peugeot

208

Peugeot

308

Porsche

Panamera

Renault

Clio

Seat

Leon

Skoda

Fabia

Toyota

Yaris

Toyota

Prius

Toyota

Aygo

Volkswagen

Golf

Volkswagen

Polo

Volvo

V40

Tags:  

opties

 / 

gezinsauto

 / 

nieuws

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl