De voor- en nadelen van een SUV (Sport Utility Vehicle)

Vaartland.nl Marijn
23 januari 2020

Door Marijn

Een SUV of Sport Utility Vehicle is een soort combinatie tussen een personenauto en een off-road voertuig. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je een SUV kan herkennen, wat de voordelen zijn en wat de nadelen zijn van het rijden in een SUV. We sluiten af met een aantal populaire SUV- modellen.

De kenmerken van een SUV

Er zijn een heleboel verschillende definities voor de SUV. Sommige definities claimen dat een SUV gebouwd moet zijn op een truck frame. Andere definities rekenen alle auto’s met enkele uiterlijke kenmerken van een off-road voertuig in de categorie SUV’s. Kenmerken van zo’n off-road voertuig zijn bijvoorbeeld: 4-wielaandrijving en een verhoogde opstap.

 

Bekijk ons aanbod suv's

 

Populair

SUV’s zijn erg populair. Sterker nog, 36,8% van alle auto’s op de wereld zijn SUV’s. Daarmee is het, het grootste autosegment in de wereld. Tussen 1990 en 2000 werd de SUV erg populair in de Verenigde Staten. Dit ging ten koste van andere voertuigtypen zoals de sedan en de stationwagen. De laatste tijd zijn vooral kleine SUV’s en Crossovers populair geworden wat er dus uiteindelijk voor gezorgd heeft dat het, het grootste autosegment ter wereld is geworden.  

De voordelen

Eén van de voordelen van een SUV is dat deze een stuk ruimer zijn dan een normale personenauto. De afstand tussen voor- en achteras is langer dan bij een normale auto waardoor je meer ruimte hebt op de achterbank of een ruimere bagageruimte hebt.

Omdat een SUV een stuk ruimer is, is deze ook een stuk veelzijdiger. Zo kan je de stoelen vaak neerklappen zodat je enorm veel bagageruimte hebt. Daarnaast heb je ook de optie om neerklapbare stoeltjes in de kofferbakvloer te monteren zodat je tot wel 7 personen in de auto kan meenemen. Dit is met name handig voor grote gezinnen.

Daarnaast heb je met een SUV een hogere rijpositie. Omdat je een stuk hoger zit dan bij een normale auto heb je een beter overzicht en krijg je het idee dat je baas op de weg bent. Bovendien kan je door de hoge ligging ook beter zien wat er achter je gebeurd.

Verder zien SUV’s er robuust uit door hun dikke bumper en beschermstrips aan de zijkant van de auto. Dit maakt ze een stukje minder gevoelig voor kleine tikjes.

Tenslotte hebben SUV’s een relatief hoge restwaarde. Zoals eerder in dit blogartikel is beschreven zijn SUV’s tegenwoordig erg populair. Dit zorgt er automatisch voor dat de je jouw auto voor een relatief hoog bedrag kan verkopen.

De nadelen

Naast de voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan het rijden van een SUV. Zo zijn SUV’s een stuk zwaarder dan normale personenauto’s waardoor ze meer lawaai maken én ook een stuk meer verbruiken. Door het grote formaat en hoge gewicht heb je een stuk meer weerstand tijdens het rijden en dit zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt en dus meer geld kwijt bent bij het tanken. Door het hoge verbruik rijden de meeste SUV’s op diesel. Er zijn ook hybride SUV’s die het verbruik van de auto enigszins kunnen terugdringen.

Naast het hoge brandstofverbruik betaal je ook meer voor een SUV. De catalogusprijs van een SUV ligt gemiddeld zo’n 20% hoger dan een normale personenauto.

Door het hoge gewicht en hoge verbruik ben je voor een SUV vaak ook meer kwijt voor onderhoud. Door het hoge gewicht slijten vervangingsonderdelen sneller waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn. Door de hogere aanschafprijs betaal je ook een hogere verzekeringspremie.

Verder kan het onhandig zijn om met een SUV door de stad te rijden. Door de grotere afmetingen kan het lastig zijn om door smalle straatjes te rijden of op krappe plekjes te parkeren. Parkeersensoren en/of een achteruitrijcamera zijn bij een SUV dus geen overbodige luxe.

Tenslotte kan een SUV zorgen voor een vals veiligheidsgevoel. Door het grote formaat en hoge zitting heb je het gevoel dat je de baas bent op de weg maar uit verschillende crashtests van de EuroNCAP is gebleken dat je niet per sé veiliger bent in een SUV. Het enige voordeel is dat de SUV een hoger gewicht heeft maar daar blijft het dan ook bij.

voor- en nadelen van een suv blog

Populaire modellen

Volkswagen T-Roc
De Volkswagen T-Roc is het grote broertje van de Volkswagen Golf en biedt veel ruimte. Bovendien is hij relatief licht voor een SUV. Vanaf 2020 is de T-Roc ook te bestellen als Cabrio en kan je ook een speciale Performance-uitvoering nemen die in 4,8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur gaat.

Kia Niro
De Kia Niro was in 2019 de meest verkochte SUV in Nederland. De Kia Niro heeft een relatief laag verbruik voor een SUV en heeft wel 7 jaar garantie. Daarnaast heeft de Kia Niro een trekgewicht van 1.300 kilo en is de auto ook verkrijgbaar als Plug-in Hybride.

Opel Crossland X
De Opel Crossland X is de vervanger van de Opel Meriva. De Opel Crossland X is een relatief goedkope SUV met een nieuwprijs van ronde 20.000 euro. Dankzij het hippe uiterlijk en ruime indeling is de Crossland X erg populair.  

Bekijk ons aanbod suv's

Tags:  

gezinsauto

 / 

nieuws

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl