De verschillende kenmerken van een stationwagen

Vaartland.nl Arnold
13 januari 2020

Door Arnold

Een stationwagen is een automodel dat ruimer is dan het standaard model van hetzelfde automerk. Vaak loopt de achterkant van de auto verhoogd door tot en met de bumper en loopt de achterkant relatief recht naar beneden. Verschillende automerken hebben een andere naam voor hun versie van de stationwagen. In dit blogartikel vertellen we je iets over de geschiedenis van de stationwagen, welke verschillende benamingen er zijn en wat de meest populaire stationwagen modellen zijn.

De geschiedenis

De eerste stationwagen werd gebouwd rond 1910 in de Verenigde Staten door onafhankelijke fabrikanten. Ze maakten een speciale houten achterkant op de al bestaande Ford Model T en deze eerste stationwagen werd vooral gebruikt als soort taxi rondom treindepots. Na een tijdje begonnen verschillende autofabrikanten hun eigen stationwagens te ontwerpen. In 1923 kwam het merk Star met de eerste stationwagen in hun productielijn.
Omdat een groot deel van de eerste stationwagens bestond uit hout was er constant onderhoud nodig. Pas in 1935 kwam Chevrolet met de Chevrolet Suburban, de eerste stationwagen die de houten delen had vervangen voor staal. Vanaf 1951 werden bijna alle stationwagens geproduceerd met staal.

 

Bekijk ons aanbod Stationwagens

 

stationwagen blog vaartland

De verschillende benamingen

De stationwagen wordt door bijna alle autofabrikanten anders genoemd. In de tabel hieronder kan je zien welke naam elke autofabrikant aan haar stationwagen geeft.

Merk

Naam Stationwagen

Alfa Romeo

Sportwagon, Giardinetta

Audi

Avant

BMW

Touring

Citroën

Break, Familiale, Tourer

Chrysler

Touring

Dacia

MCV (Multi Convivial Vehicle)

Fiat

Multi Wagon, Weekend, Panorama

Ford

Wagon, Estate, Turnier, Traveller, Clipper

Hyundai

Crosswagon

Holden

Wagon

Honda

Aerodeck, Tourer

Jaguar

Sportbrake

Kia

Sporty Wagon

Mazda

SportBreak, Wagon

Mercedes-Benz

Estate, Kombi, Touring

Nissan

Estate, Wagon

Opel

Sport Tourer, Voyage, Combi

Peugeot

SW, Break, Familiale

Porsche

Sport Turismo

Renault

Break, Grand Tour, Estate

Rover

Tourer, Estate

Saab

SportCombi, SportEstate, SportHatch

Seat

Vario, Stationwagon, ST

Skoda

Combi, Forman, Estate

Subaru

Plus, Touring Wagon

Suzuki

Wagon

Toyota

Wagon, Stationwagon, Combi, Touring Sports

Volkswagen

Variant

Volvo

Duett, Kombi, Estate, V (Versatile)

 

Populaire Stationwagen modellen

Volkswagen Passat Variant
De Volkswagen Passat Variant is een ruimte Stationwagen die bovendien erg zuinig rijdt. Zo rijd je met de benzine variant bijna 1 op 19 en met de diesel variant zelfs 1 op 25. Verder heeft de Volkswagen Passat Variant een laadruimte van 650 Liter en kan dit verhoogd worden naar 1780 liter wanneer de achterbank naar beneden geklapt wordt. Tenslotte accelereer je binnen 10 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en werd hij in 2015 gekozen tot auto van het jaar. Prima geschikt als gezinsauto dus.

Audi A4 Avant
De Audi A4 Avant is een sportieve stationwagen met een relatief laag brandstofverbruik (1 op 16 bij een benzine en 1 op 25 bij de dieselvariant). De auto heeft een bagageruimte van ruim 500 liter en kan worden uitgebreid naar ruim 1500 liter wanneer je de achterste stoelen naar beneden klapt. Bovendien zit je in 6 seconden op honderd kilometer per uur.

Opel Astra Sports Tourer
De Opel Astra Sports Tourer is een ruime Duitse auto met een minimale laadruimte van 540 liter en een maximale laadruimte van 1630 liter. Wanneer je de dieselvariant hebt, rijd je bovendien extreem zuinig met een verbruik van 1 op 29. De benzine variant is ook erg zuinig met een verbruik van 1 op 23.

Toyota Avensis Wagon
Met een minimale laadruimte van 543 liter en een maximale laadruimte van 1609 liter heb je aan ruimte geen gebrek in de Toyota Avensis Wagon. De Toyota Avensis Wagon heeft een vermogen van 132 pk en binnen 10,6 seconden ga je van 0 naar 100 kilometer per uur. Al met al een prima gezinsauto.

Peugeot 308 SW
De Peugeot 308 SW is een compacte stationwagen en bovendien één van de zuinigste stationwagens die er is. De dieselvariant heeft een verbruik van slechts 1 op 31. De benzine variant is iets minder zuinig met een verbruik van 1 op 22. verder is de Peugeot 308 SW relatief goedkoop in vergelijking met andere stationwagons. 

Volvo V60
Een populaire auto op de Nederlandse wegen is de Volvo V60. Deze auto is relatief klein voor een stationwagen maar nog steeds een stuk groter dan een hatchback. Met een laadruimte van 430 liter die uit te breiden is tot 1241 liter wanneer je de achterste stoelen naar beneden klapt heb je nog voldoende laadruimte. De Volvo V60 is een moderne, comfortabele en betrouwbare auto. Tenslotte zit ga je in minder dan 9 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

 

Bekijk ons aanbod Stationwagens

 

Tags:  

vakantie

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl