Wat kies jij? Handgeschakeld of automaat?

Vaartland.nl Dyanne
28 november 2019

Door Dyanne

In Nederland leert iedereen in principe een handgeschakelde auto te besturen. Dat is gewoon de norm in Europa. Maar als je naar Amerika of Japan
gaat, is de kans groot dat je daar een automaat krijgt. In deze landen staat een automaat op nummer 1 en zie je weinig handgeschakelde auto’s op de weg.

Wat is de reden voor de populariteit van een automaat in Amerika?

Tientallen jaren geleden is dit ontstaan. Toen de automaat eenmaal werd geïntroduceerd op de markt, waren de Amerikanen gelijk verkocht. Ook wel begrijpelijk als je kijkt naar het Amerikaanse wegennet. Amerikanen rijden vaak grotere afstanden. Dan is de keuze voor een automaat snel gemaakt.
Al jarenlang wordt er gepraat over de uitstoot van automaat geschakelde auto’s. Het staat vast dat een automaat meer uitstoot dan een
handgeschakelde auto. Dit is een reden waarom veel Europeanen kiezen voor een handgeschakelde auto (milieu bewuster). Wees gerust, tegenwoordig is het stukken beter geregeld qua uitstoot van automaat geschakelde auto’s. Dit komt door de moderne techniek die wordt toegepast door veel automerken. Zo zie je dat gemak betreft auto rijden doorslaggevend is voor Amerikanen.

Het rijden van een automaat heeft voordelen!

Voor sommige mensen is het rijden in een automaat een absolute NO-GO. Dat komt mede door de Dafjes met een Variomatic, een versnellingspook die je vooruit duwde als je vooruit wilde en achteruit als je achteruit wilde rijden. Dit werd toentertijd gezien als een ‘oude vrouwen auto’. Hedendaags is dit beeld gelukkig wel verdwenen en worden automaten gelukkig ieder jaar populairder. In Europa kiezen tegenwoordig veel meer mensen voor automaat rijden. De voornaamste reden is dat er mee ontspanning is tijdens het rijden. Niet constant met de koppeling spelen, maar gewoon rustig je voet neer kunnen zetten. Ook voor de veiligheid is het beter, je hebt constant beide handen aan het stuur, omdat je niet zelf hoeft te schakelen. Je hebt dus minder handelingen nodig om tot hetzelfde resultaat te komen, veilig en ontspannen rijden. Ook bij file rijden is een automatische versnellingsbak ideaal en zoals je weet, komt die heel vaak voor in Nederland. Het ontspannen rijden komt vooral doordat je alleen maar hoeft gast te geven en te remmen. Andere handelingen zoals schakelen gebeurt automatisch. Dat betekend dus dat jij tijdens het rijden in een file, niet telkens met je koppeling hoeft te spelen en zo kan de auto ook niet afslaan. Dit is wel zo prettig en scheelt handelingen.

automaat vs handgeschakeld blog

De voordelen van een schakelbak

Natuurlijk weten wij dat de sportieve rijder natuurlijk kiest voor een handgeschakelde auto. Zo heb je zelf meer controle over de auto en het komt bijvoorbeeld goed van pas bij het inhalen van een vrachtwagen, zo krijg je net iets meer power. We moeten wel bekennen dat de hedendaagse automaten hier niet meer voor onder doen en nagenoeg dezelfde power kunnen geven dan handgeschakelde auto’s. Sommige mensen noemen handgeschakeld rijden ook “het echte rijden”. Je hebt dan meer controle en gevoel bij de auto.

Handgeschakeld of automaat?

Het lijkt misschien of het rijden van een automaat meer voordelen heeft dan het rijden van een handgeschakelde auto. Dit kan misschien wel zo zijn, maar toch bepaal jijzelf wat jij prettig vindt en wat het best bij jouw, past. Gelukkig hoef je je tegenwoordig niet te schamen om in een automaat te rijden. Tegenwoordig zijn veel automaten zuiniger dan een schakelbak, dus dit is geen reden om af te zien van een automatische versnellingsbak. Veel vaker kiest ook de jeugd voor een automaat, laten we maar zeggen dat de jeugd voor gemak kiest.
Voor de zakelijke rijders is het heel begrijpelijk, zakelijke rijders rijden vaak grotere afstanden, dan kom je automatisch bij een automaat
terecht! Zoals gezegd, ligt de keuze bij jou. Twijfel je of je voor een handgeschakelde of automatische versnellingsbak moet gaan, neem contact op en
wij helpen je graag verder.

 

Tags:  

opties

 / 

tips

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl