Contact met Vaartland.nl

 

Waar moet je op letten bij een bedrijfswagen kopen?

Ben je op zoek naar een bus of vervoersmiddels voor je bedrijf of eigen onderneming? Dan kan het nog wel eens verwarrend zijn welke soort bestelbus je moet kiezen. Tegenwoordig heeft bijna elke fabrikant, naast al zijn personenwagens, ook een bedrijfswagen in zijn assortiment. Autofabrikanten bieden een zo breed mogelijk aanbod aan om klanten langer aan zich te binden.

Maar wat maakt een bedrijfswagen nu een goede bedrijfsbus? Ben je opzoek naar een praktische bussen? Of wil je liever veel ruimte of veel zitplaatsen? Of zoek je juist een bus die heel zuinig rijdt omdat jij of je medewerkers veel kilometers moeten maken door heel het land.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren zoals milieu, verbruik of de bijtelling van een busje. Met een zuinige bedrijfswagen kan je bijvoorbeeld besparen op je brandstofkosten en kun je eventueel de bijtelling verlagen. Dit zorgt dan ook nog eens voor een duurzame onderneming. Bij de start van je zoektocht zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij zetten graag de kenmerken van een bedrijfswagen op een rijtje en geven meer uitleg over wat de voor- en nadelen kunnen zijn van een bedrijfswagen.

bedrijfswagen modellen vaartland
 
 
 
 
 

Huidige aanbod

Wat maakt een busje een goedkope bestelbus?

Het is natuurlijk altijd goed om te kiezen voor een zuinige bedrijfswagen omdat dit beter is voor het milieu en natuurlijk de portemonnee. Verantwoord en duurzaam ondernemen zijn belangrijke kernpunten die tegenwoordig gebruikt worden door ondernemers als verantwoording en profilering richting hun klanten. Naast een goed product wordt er tegenwoordig ook gekeken naar hoe duurzaam een bedrijf is en in hoeverre men bereid is om hierin te investeren. Gelukkig kan je al snel honderden euro’s per jaar besparen.

 

Kleine bedrijfsbussen en kleine bedrijfswagens

Voor de kleine ondernemer is het handig om een bus te hebben die wendbaar, kleiner (maar niet te klein) en zuinig is. Een maximaal laadvolume van 5m3 is handig wanneer je gewoon niet teveel ruimte nodig hebt. In deze categorie kan je bijvoorbeeld rondkijken voor de welbekende Volkswagen Caddy formaat. Een Volkswagen Caddy voldoet dan ook precies aan de eisen. Met een laadvolume van 3,2m2 en een maximaal laadgewicht van 722 kilo is dit niet de grootste bedrijfswagen die je kan krijgen in deze categorie. Echter, de uitstoot van CO2 is dan wel weer aantrekkelijk, namelijk 117 gram per kilometer. Het brandstofverbruik ligt toch iets hoger met een 4,5 liter per 100 km.

Zoek je toch een sterkere kleine bedrijfswagen, dan is de Mercedes Benz Citan of de Kangoo Express van Renault wel iets voor jou. Beide busjes verbruiken 4,2 liter per 100 kilometer en stoten 110 gram CO2 uit per kilometer. Het laadvolume is bijna gelijk aan de Volkswagen, echter kan de Mercedes een laadvermogen van 620 kilo aan en de Renault maar liefst 695 kilo!

Middelgrote bedrijfswagens en bussen

In de middelgrote bedrijfswagen klasse ga je denken aan een laadvolume van tussen de 5 en 7 m3 en daarmee zitten deze busjes precies tussen de kleine en grote busjes in. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de bekende Mercedes Vito. Met een laadvolume van 5,2m3 en 905 kilo laadvermogen is dit een goede instapper voor de middelgrote busjes. Wat ook handig is; het is de zuinigste in zijn klasse met een uitstoot van 149 gram per kilometer.

Nog bekender is de Volkswagen Transporter Bluemotion. Deze heeft een aanzienlijk groter laadvolume van 5,8 m3 en een laadgewicht van 1.038 kilo. Het voordeel van deze bus is dat ze heel aantrekkelijk rijden en goedkoop in onderhoud zijn. Je ziet dit soort bussen dan ook vaak op de weg en ze staan hoog op het lijstje van de zzp’er.

Wil je voor een wat minder bekende keuze gaan, maar toch veilig de weg op kunnen? Kijk dan eens naar de Ford Transit Custom. Ford heeft jarenlange ervaring met het maken bedrijfsbussen. Een praktische indeling van de laadruimte staat voorop en het is vaak ook makkelijk om een inbouw te realiseren in de laadruimte van de bus. Door zijn volume van 5,9m3 heb je een grote ruimte waarin je veel kan vervoeren.

Grote busjes en bedrijfsbussen

Tenslotte zijn er bedrijfsbussen met een maximale inhoud. Deze bussen zijn gericht op veel ruimte en de mogelijkheid om grote, zware onderdelen te vervoeren. Het laadvolume in deze categorie zit altijd boven de 7m3. Ook deze bussen zijn relatief ‘zuinig’ in gebruik, afhankelijk van je rijgedrag natuurlijk.

De Mercedes-Benz Sprinter of een Volkswagen Crafter zijn grote bussen van gerenommeerde fabrikanten. Door het hogere plafond is het makkelijk om veel bouwmaterialen te vervoeren. De Sprinter wint wel de test voor het laadvolume (Crafter 7,5 m3 VS Sprinter 9,0 m3. Wel kan je met de Crafter zwaarder materiaal vervoeren (Crafter 1.196 kilo VS Sprinter 935 kilo).

Een goed alternatief is de Fiat Ducato. Een veel gebruikte bus die qua inhoud precies tussen de Sprinter en Crafter in valt (8,0 m3). Wat in veel reviews naar voren komt zijn de stoelen. Deze zijn zeer comfortabel en het interieur is erg ergonomisch en praktisch.

De laatste die wij graag willen benoemen is de Opel Movano. Deze bus heeft een laadruimte van 7,8 m3 wat een redelijke inhoud is. Maar wat echter opvalt is het laadvermogen. Met 1.438 kilo steekt deze er me kop en schouders bovenuit.

Denk vooral goed na waar je jouw bus voor gaat gebruiken en laat je goed informeren over de garantievoorwaarden van een merk en model. Een bus is om in te werken en vaak hebben fabrikanten en occasion aanbieders goede garantievoorwaarden waarbij je jouw bus kan beschermen tegen schade en defecten.

Plus-en minpunten van een bedrijfswagen

+ Belastingvoordelen voor ondernemers
+ Aanzienlijk meer betrouwbaar en personenwagen
+ Veel laadruimte en gewicht
+ Hoger zitten

- Minder luxe interieur
- Geen belastingvoordelen voor particulieren

Een busje voor de zaak, wat zijn de voordelen?

Maar hoe zit het met een grijs kenteken? Een grijs kenteken (welke overigens gewoon geel is) betekent dat een auto voor de belastingdienst wordt aangemerkt als bestelauto. Dit heeft al voordeel dat je geen BPM hoeft te betalen als je een nieuwe bedrijfsbus koopt en je minder wegenbelasting hoeft te betalen. Dit is wel afhankelijk van de laadruimte en de brandstof. Op de website van de belastingdienst vind je hiervoor een handige rekentool. Het is dus ook alleen mogelijk als je ondernemer bent en beschikt over een BTW-nummer. Let wel op dat als je als ondernemer een bestelbus doorverkoopt je soms nog een deel van je BPM moet terug betalen.

Kan je een bestelauto ook particulier rijden?

Wat als je geen ondernemer bent en gewoon een particulier? Dan kom je niet in aanmerking voor een grijs kenteken. De enige uitzondering is als je mindervaliden bent. In dat geval moet je aantonen bij de belasting dat je afhankelijk bent van een bestelauto. Kom je dus niet in aanmerking, dan ben je beter af met een gebruikte bestelbus kopen. Dit vooral omdat bedrijfswagens over het algemeen aanzienlijk meer betrouwbaar zijn. Wees dus niet bang om een model uit te kiezen met wat meer kilometers.

Fabrieksgarantie bestelauto

Denk vooral goed na waar je jouw bus voor gaat gebruiken en laat je goed informeren over de garantievoorwaarden van een merk en model. Een bus is om in te werken en vaak hebben fabrikanten en occasion aanbieders goede garantievoorwaarden waarbij je jouw bus kan beschermen tegen schade en defecten.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl